Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бизнесът настоява за ясна стратегия за енергетиката

България следва да има ясна и конкретна стратегия за развитие на енергетиката си, основаваща се на най-добрия интерес за домакинствата и производството.

Това настояват от една водещите работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), които в четвъртък представиха своята прогноза за развитие на сектора в рамките на дискусия, озаглавена „Дългосрочна визия за развитието на българската енергетика„. На нея присъства и новият председател на КЕВР Станислав Тодоров, както и редица енергийни експерти.

Неизбежна смърт за изкопаемите горива – това чака енергийният ни сектор в обозримо бъдеще, смятат от работодателската асоциация.

Два са основните варианта за развитие, и двата обусловени от екоизискванията на ЕС за въглеродна неутралност към 2050 г. – ВЕИ и парогазови мощности или ВЕИ плюс атомни такива. В областта на „зелената енергия“ обаче следва да има адекватна политика за ценообразуване, настояват от АИКБ. 

Всяка година плащаме по 170 милиона лева повече за ВЕИ-та заради сбърканите начини на реализиране на една иначе правилна политика„, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

При първия сценарий – парогазови мощности и възобновяема енергия, ще са нужни 11,7 милиарда евро инвестиции, от които 7,9 милиарда такива от частния сектор, за да бъдат покрити изискванията на системата, а цената на тока към 2025 г., прогнозират от АИКБ, ще е около 74 евро за мегаватчас.

При втория – атомни централи и ВЕИ, цената ще е почти аналогична – 75 евро на мегаватчас, но инвестициите следва да са по-сериозни – 17 милиарда общо, от които 11,5 милиарда, които да дойдат от частния сектор.

Не чакаме спонсорство от страна на държавата, напротив – има достатъчно интерес от инвеститори с опит и репутация„, каза Румен Радев от АИКБ.

Не си правим ПР упражнение, целта е да инициираме обществен дебат, с който да търсим най-добрите решения. Искаме да поставим на масата всички варианти, които да не са зависими от различни интереси“, изрази амбиция Васил Велев.

Безспорно е това, че трябва да се развиват възобновяемите мощности, категоричен бе шефът на Енергийния системен оператор Ангелин Цачев, който се включи в дискусията онлайн. Трябва, добави той, и да се постави акцент на ядрената енергетика, защото тя ще бъде основа за развитие именно на така важните нови технологии – като водородната например. Системите за съхранение на енергия също, добави той, са от базисно значение.

КЕВР ще бъде двигател на промяната в енергетиката, обеща от своя страна новият председател на регулатора Станислав Тодоров. „Има много предизвикателства, първото от които е, че до 5 – максимум 10 години, трябва да преминем към нисковъглеродна икономика. Другото такова е, че трябва да се разделим с комфорта, който ни дават огромните генериращи мощности, които имаме в момента. Производството на енергия вече е много по-разпръснато, независимо, демократично„, каза той.

И обеща – бизнесът ще има пълната подкрепа от страна на КЕВР в този преход. За целта в рамките на 2 месеца новият шеф на комисията заедно с подопечните си експерти ще изготви и направи публично достояние визия за развитие на сектора. „Няма да я налагаме, а ще я покажем, за да започнем да мислим накъде ще развива пазарът„.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

20 души загинаха при взрив във военна база в Камбоджа

Двадесет войници загинаха, а няколко други бяха ранени при...

Зоран Миланович: Добре, че е България, за да не сме на дъното в ЕС

Хърватия е на дъното в Европейския съюз. Под нас...

Русия засилва офанзивата в Източна Украйна

Русия изпрати още войски в Очеретине в Източна Украйна,...

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

Настимир Ананиев: ЦИК назначи 26 гербера в РИК и един на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС все още могат да отидат заедно на избори

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img