Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бизнесът настоява за ясна стратегия за енергетиката

България следва да има ясна и конкретна стратегия за развитие на енергетиката си, основаваща се на най-добрия интерес за домакинствата и производството.

Това настояват от една водещите работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), които в четвъртък представиха своята прогноза за развитие на сектора в рамките на дискусия, озаглавена „Дългосрочна визия за развитието на българската енергетика„. На нея присъства и новият председател на КЕВР Станислав Тодоров, както и редица енергийни експерти.

Неизбежна смърт за изкопаемите горива – това чака енергийният ни сектор в обозримо бъдеще, смятат от работодателската асоциация.

Два са основните варианта за развитие, и двата обусловени от екоизискванията на ЕС за въглеродна неутралност към 2050 г. – ВЕИ и парогазови мощности или ВЕИ плюс атомни такива. В областта на „зелената енергия“ обаче следва да има адекватна политика за ценообразуване, настояват от АИКБ. 

Всяка година плащаме по 170 милиона лева повече за ВЕИ-та заради сбърканите начини на реализиране на една иначе правилна политика„, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

При първия сценарий – парогазови мощности и възобновяема енергия, ще са нужни 11,7 милиарда евро инвестиции, от които 7,9 милиарда такива от частния сектор, за да бъдат покрити изискванията на системата, а цената на тока към 2025 г., прогнозират от АИКБ, ще е около 74 евро за мегаватчас.

При втория – атомни централи и ВЕИ, цената ще е почти аналогична – 75 евро на мегаватчас, но инвестициите следва да са по-сериозни – 17 милиарда общо, от които 11,5 милиарда, които да дойдат от частния сектор.

Не чакаме спонсорство от страна на държавата, напротив – има достатъчно интерес от инвеститори с опит и репутация„, каза Румен Радев от АИКБ.

Не си правим ПР упражнение, целта е да инициираме обществен дебат, с който да търсим най-добрите решения. Искаме да поставим на масата всички варианти, които да не са зависими от различни интереси“, изрази амбиция Васил Велев.

Безспорно е това, че трябва да се развиват възобновяемите мощности, категоричен бе шефът на Енергийния системен оператор Ангелин Цачев, който се включи в дискусията онлайн. Трябва, добави той, и да се постави акцент на ядрената енергетика, защото тя ще бъде основа за развитие именно на така важните нови технологии – като водородната например. Системите за съхранение на енергия също, добави той, са от базисно значение.

КЕВР ще бъде двигател на промяната в енергетиката, обеща от своя страна новият председател на регулатора Станислав Тодоров. „Има много предизвикателства, първото от които е, че до 5 – максимум 10 години, трябва да преминем към нисковъглеродна икономика. Другото такова е, че трябва да се разделим с комфорта, който ни дават огромните генериращи мощности, които имаме в момента. Производството на енергия вече е много по-разпръснато, независимо, демократично„, каза той.

И обеща – бизнесът ще има пълната подкрепа от страна на КЕВР в този преход. За целта в рамките на 2 месеца новият шеф на комисията заедно с подопечните си експерти ще изготви и направи публично достояние визия за развитие на сектора. „Няма да я налагаме, а ще я покажем, за да започнем да мислим накъде ще развива пазарът„.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели...

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

Кметът на София Васил Терзиев определи като изключително нужно...

Нови протести в Израел

Искания за оставката на премиера

Два танкера заседнаха в Червено море

Два танкера, натоварени с петрол и токсични отпадъци, са...

Израелски министър напуска правителството на единството на Нетаняху

Израелският министър Гидеон Саар, който се присъедини към извънредното...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img