https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Прокуратурата работи по списък с имена и прякори, които са изброени от премиера Кирил Петков по време на срещата му миналата седмица с главния прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, разпространено до медиите днес, 7 февруари. Припомняме, че за срещата между Кирил Петков и Иван Гешев, проведена в петък, 4 февруари, вече бе разпространена информация и от двата пресцентъра, като информацията за това се разминаваше. Според пресцентъра на прокуратурата темата на разговора е била взаимодействието между институциите, а според пресцентъра на МС премиерът Петков е заявил твърдата решимост да се закрие специализираното правосъдие.

Днес от прокуратурата съобщават, че по време на срещата министър-председателят е посочил „имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност“.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“, за предоставената от министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България.

За да се изясни напълно предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП, за да предоставят пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Днес от прокуратурата отново съобщават, че в рамките на разговора главният прокурор е акцентирал върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и че е разяснил, че разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Съгласно разпоредбата на НПК обаче гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението.

Прокуратурата на Република България ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от министър-председателя г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова, уверяват от прокуратурата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ким Чен-ун инспектира новата тактическа ракетна система на Северна Корея

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун е инспектирал в...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

Спешни мерки за закъсненията на влаковете в София заради ремонта нареди Гвоздейков

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди...

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху

Израелците са готови да се бият и с голи...

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg