https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Прокуратурата работи по списък с имена и прякори, които са изброени от премиера Кирил Петков по време на срещата му миналата седмица с главния прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, разпространено до медиите днес, 7 февруари. Припомняме, че за срещата между Кирил Петков и Иван Гешев, проведена в петък, 4 февруари, вече бе разпространена информация и от двата пресцентъра, като информацията за това се разминаваше. Според пресцентъра на прокуратурата темата на разговора е била взаимодействието между институциите, а според пресцентъра на МС премиерът Петков е заявил твърдата решимост да се закрие специализираното правосъдие.

Днес от прокуратурата съобщават, че по време на срещата министър-председателят е посочил „имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност“.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“, за предоставената от министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България.

За да се изясни напълно предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП, за да предоставят пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Днес от прокуратурата отново съобщават, че в рамките на разговора главният прокурор е акцентирал върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и че е разяснил, че разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Съгласно разпоредбата на НПК обаче гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението.

Прокуратурата на Република България ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от министър-председателя г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова, уверяват от прокуратурата.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проблеми с машините за гласуване тук – там

С проблем с една от машините започна изборният ден...

Откриха тялото на британския журналист, който изчезна на остров Сими

Британският телевизионен водещ и журналист Майкъл Мозли беше открит...

Руските военни кораби акостираха на пристанището в Хавана

Руските военни кораби пристигнаха в пристанището на Хавана в...

Хванаха пияна украинка с 2,2 промила край Поморие

Хванаха пияна украинка, седнала зад волана с над 2...

Мъж простреля трима след скандал в заведение в САЩ

Въоръжен мъж простреля трима души в заведение за хранене...

АзГ изключи скандалния си водач на листата, търси помирение с Льо Пен

Максимилиан Кра, водещият кандидат на крайнодясната партия "Алтернатива за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg