Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От ГЕРБ питат „Строи ли се АМ Хемус?“ и отговарят: „Не, нищо не се строи…“

Снимка: БГНЕС

В МРРБ е настъпил тотален хаос, тотална безпътица и тотално безсилие да се управлява целия административен процес на ръководните структури на министерството. Това заяви бившият регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Петя Аврамова на трибунка в НС в отговор на брифинга на служебния министър Виолета Комитова. По-рано днес бе обявено, че в два участъка на АМ „Хемус“ се строи незаконно, а 10-те ремонтирани язовирни стени нямат разрешение за строеж.

Една държавна структура, подчинена на МРРБ – ДНСК е направила проверка и е хванала друга държавна структура в нерегламентирани строителни дейности – такъв е извод прави Аврамова за обявеното от ДНСК.

Петя Аврамова изброи какво според нея е направено от служебния министър: смени АПИ, изчегърта новия УС на АПИ, но по спешност трябвало да го върне, за да разпише поне заплатите на служителите. Освен това, по думите на Аврамова, регионалният министър изчегъртала целият ръководен състав на „Автомагистрали“, а за ВиК холдинга тишина.

Това, което интересува Аврамова е строи ли се магистрала „Хемус“ със същите темпове, с които се строяла магистралата преди 4 месеца и само си отговори: „Не“. Строят ли се в останалите големи проекти, които касаят Северна и Северозападна България, запита още Аврамова, но остави въпроса отворен.

Тя призова в МРРБ и следващия служебен кабинет регионалната политика да бъде водеща и да бъдат назначени хора, които могат да управляват както административно, така и политически процеса. Регионалната политика от 4 месеца не е водеща, изтъкна Аврамова.

Бившият регионален и зам.-регионален министър Николай Ненков заяви, че за 4 месеца служебното правителство симулира някакъв вид дейност – да спира, да чегъртва и да обрича милиони български граждани. „Фактите са такива, че МРРБ се управлява в момента от Виолета Комитова, която си няма хал хабер от устройствени процедури и как се изпълнява огромен инфраструктурен проект. Потърпевши ще бъдат българските граждани и строителния бранш„, предупреди Нанков.

Стотици работници от строителния сектор са поставени в ситуация или да останат без работа, или месеци без заплати, защото МРРБ се управлява от некомпетентни хора, критикува Николай Нанков.

Той напомни, че правителствата на ГЕРБ са осигурили финансиране и проектна готовност за „Хемус“, регламентирана в ЗОП. Ако продължават така, ще има дълготрайни последици, предупреди Нанков.

От своя страна бившият икономически министър в кабинета „Борисов-3“ Лъчезар Борисов коментира темата с язовирите. „В момента се наблюдава една експоненциална крива на геометрична прогресия на нарастване на изричане на неистини. От друга страна се наблюдавало една математическа функция, която клони към 0 за свършената работа„, анализира Борисов.

За последните 4 месеца какво се свърши, запита Лъчезар Борисов служебното правителство.

По отношение за ремонта на язовирите Лъчезар Борисов уточни, че всички те са определени от държавните органи на база на закона и са класифицирани като аварийни и застрашаващи живота и здравето на хората. Всички дейности по тези язовири и язовирни стени са осъществявани по Закона за устройство на територията.

Затова Лъчезар Борисов очаква работата да продължи, а не да бъдат спирани инфраструктурни обекти. „А не какво в една математическа функция – когато аргументът Х е 0, то реално остава свършената работа до момента, а оттук нататък всичко е нула и клони към нула„, каза още той.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Поканиха Главчев на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

България остава последователна и ще продължи да изразява своята...

Велики Четвъртък e

В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица -...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg