Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От ГЕРБ питат „Строи ли се АМ Хемус?“ и отговарят: „Не, нищо не се строи…“

Снимка: БГНЕС

В МРРБ е настъпил тотален хаос, тотална безпътица и тотално безсилие да се управлява целия административен процес на ръководните структури на министерството. Това заяви бившият регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Петя Аврамова на трибунка в НС в отговор на брифинга на служебния министър Виолета Комитова. По-рано днес бе обявено, че в два участъка на АМ „Хемус“ се строи незаконно, а 10-те ремонтирани язовирни стени нямат разрешение за строеж.

Една държавна структура, подчинена на МРРБ – ДНСК е направила проверка и е хванала друга държавна структура в нерегламентирани строителни дейности – такъв е извод прави Аврамова за обявеното от ДНСК.

Петя Аврамова изброи какво според нея е направено от служебния министър: смени АПИ, изчегърта новия УС на АПИ, но по спешност трябвало да го върне, за да разпише поне заплатите на служителите. Освен това, по думите на Аврамова, регионалният министър изчегъртала целият ръководен състав на „Автомагистрали“, а за ВиК холдинга тишина.

Това, което интересува Аврамова е строи ли се магистрала „Хемус“ със същите темпове, с които се строяла магистралата преди 4 месеца и само си отговори: „Не“. Строят ли се в останалите големи проекти, които касаят Северна и Северозападна България, запита още Аврамова, но остави въпроса отворен.

Тя призова в МРРБ и следващия служебен кабинет регионалната политика да бъде водеща и да бъдат назначени хора, които могат да управляват както административно, така и политически процеса. Регионалната политика от 4 месеца не е водеща, изтъкна Аврамова.

Бившият регионален и зам.-регионален министър Николай Ненков заяви, че за 4 месеца служебното правителство симулира някакъв вид дейност – да спира, да чегъртва и да обрича милиони български граждани. „Фактите са такива, че МРРБ се управлява в момента от Виолета Комитова, която си няма хал хабер от устройствени процедури и как се изпълнява огромен инфраструктурен проект. Потърпевши ще бъдат българските граждани и строителния бранш„, предупреди Нанков.

Стотици работници от строителния сектор са поставени в ситуация или да останат без работа, или месеци без заплати, защото МРРБ се управлява от некомпетентни хора, критикува Николай Нанков.

Той напомни, че правителствата на ГЕРБ са осигурили финансиране и проектна готовност за „Хемус“, регламентирана в ЗОП. Ако продължават така, ще има дълготрайни последици, предупреди Нанков.

От своя страна бившият икономически министър в кабинета „Борисов-3“ Лъчезар Борисов коментира темата с язовирите. „В момента се наблюдава една експоненциална крива на геометрична прогресия на нарастване на изричане на неистини. От друга страна се наблюдавало една математическа функция, която клони към 0 за свършената работа„, анализира Борисов.

За последните 4 месеца какво се свърши, запита Лъчезар Борисов служебното правителство.

По отношение за ремонта на язовирите Лъчезар Борисов уточни, че всички те са определени от държавните органи на база на закона и са класифицирани като аварийни и застрашаващи живота и здравето на хората. Всички дейности по тези язовири и язовирни стени са осъществявани по Закона за устройство на територията.

Затова Лъчезар Борисов очаква работата да продължи, а не да бъдат спирани инфраструктурни обекти. „А не какво в една математическа функция – когато аргументът Х е 0, то реално остава свършената работа до момента, а оттук нататък всичко е нула и клони към нула„, каза още той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Георги Вулджев: Бюджетът на Асен Василев е пълна катастрофа

Георги Вулджев е завършил Националната гимназия по древни езици...

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Редица сдружения и асоциации по туризма са подали молба...

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

Медицински надзор гледа дали частна болница в Бургас точи Касата

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) започва извънредна проверка в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img