Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Зелени Балкани“: Кариера за варовик застрашава природата в Старозагорско

Реализирането на инвестиционно намерение вероятно ще окаже изключително негативно въздействие върху биоразнообразието в района на бъдещата кариера.

Това са заключенията на становището относно изграждането на кариери за добив на варовици и доломити в концесионна площ „Кереч Търла“ разположена в землището на с. Едрево, общ. Николаево, с. Оряховица и с. Братя Кунчеви, общ. Стара Загора, съобщават от „Зелени Балкани“. Становището е изготвено от доц. д-р Дилян Георгиев от Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Припомнят се особеностите на мястото. Сърнена Средна гора, макар и с малко по площ защитени територии, е планина с много високо биологично разнообразие. Голяма част от видовете растения, гъби и животни са в процес на интензивно проучване по проект на научен журнал ZooNotes.

Припомняме, че вчера жители на 12 населени места блокираха пътя Казанлък – Бургас в знак на протест срещу решение на областния управител на Стара Загора за разрешение за ПУП относно разкриване на мина за подземни богатства в общините Николаево и Стара Загора. Пътят остана затворен за близо 30 минути, а недоволните граждани се заканиха, че ако не бъдат чути, ще предприемат по-драстични мерки.

Протестите срещу кариерата продължават с години, като местни власти и жители алармират за унищожавана природа и очаквани промени в климата и бъдещи проблеми. През 2014 година след протести на жителите от региона проектът за кариера бе временно спрян.

Преди 3 години протестиращи блокираха за кратко Подбалканския път София – Бургас, край град Николаево заради разрешението да бъде изградена кариера за варовик и доломит. Концесията, спечелена от пловдивска фирма, бе за 25 години и предвиждаше създаването на кариера в местността „Кереч Търла“. За добива на варовик и доломит се предвиждаше копаене на 60 м, което засяга и изворите, които снабдяват с вода местните населени места. Също така се предвиждаше да бъде изсечена близа 800 дка горска растителност, каза кметът на село Едрево Динко Дедев.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

САЩ: Русия използва химическо оръжие в Украйна

В нарушение на международната забрана

Повдигнаха обвинения на нападателя от Лондон

36-годишният Маркус Ардуини Монцо, задържан в края на април...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

Мъж преби балдъзата си в Благоевград

Насилникът държал съпругата си и детето им под ключ

МНС обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Международният наказателен съд обмисля издаването на заповеди за арест...

Украйна взривила колаборационист в Бердянск (ВИДЕО)

В окупирания град Бердянск, разположен в Запорожка област, в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg