„Зелени Балкани“: Кариера за варовик застрашава природата в Старозагорско

Прочитания 434
0 0

Реализирането на инвестиционно намерение вероятно ще окаже изключително негативно въздействие върху биоразнообразието в района на бъдещата кариера.

Това са заключенията на становището относно изграждането на кариери за добив на варовици и доломити в концесионна площ „Кереч Търла“ разположена в землището на с. Едрево, общ. Николаево, с. Оряховица и с. Братя Кунчеви, общ. Стара Загора, съобщават от „Зелени Балкани“. Становището е изготвено от доц. д-р Дилян Георгиев от Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Припомнят се особеностите на мястото. Сърнена Средна гора, макар и с малко по площ защитени територии, е планина с много високо биологично разнообразие. Голяма част от видовете растения, гъби и животни са в процес на интензивно проучване по проект на научен журнал ZooNotes.

Припомняме, че вчера жители на 12 населени места блокираха пътя Казанлък – Бургас в знак на протест срещу решение на областния управител на Стара Загора за разрешение за ПУП относно разкриване на мина за подземни богатства в общините Николаево и Стара Загора. Пътят остана затворен за близо 30 минути, а недоволните граждани се заканиха, че ако не бъдат чути, ще предприемат по-драстични мерки.

Протестите срещу кариерата продължават с години, като местни власти и жители алармират за унищожавана природа и очаквани промени в климата и бъдещи проблеми. През 2014 година след протести на жителите от региона проектът за кариера бе временно спрян.

Преди 3 години протестиращи блокираха за кратко Подбалканския път София – Бургас, край град Николаево заради разрешението да бъде изградена кариера за варовик и доломит. Концесията, спечелена от пловдивска фирма, бе за 25 години и предвиждаше създаването на кариера в местността „Кереч Търла“. За добива на варовик и доломит се предвиждаше копаене на 60 м, което засяга и изворите, които снабдяват с вода местните населени места. Също така се предвиждаше да бъде изсечена близа 800 дка горска растителност, каза кметът на село Едрево Динко Дедев.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Елена Йончева ще води мониторинговата група на ЕП в България

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева ще бъде начело на делегацията на мониторинговата група на Европейския парламент по време на мисията ѝ у нас в края на септември, съобщи „Хоризонт“. Групата наблюдава демокрацията и върховенството на закона в България и е към комисията по граждански свободи, […]