Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Избирателната активност решава битката за 1-то и 4-то място в НС

Снимка: БГНЕС

Избирателната активност ще реши изхода от изборите. В следващото Народно събрание ще има едни резултати при 43% активност и съвсем други при 53%.

По-ниската активност ще бонифицира системните партии или тези с твърди ядра – ГЕРБ, БСП и ДПС, а по-високата избирателна активност ще извади напред партиите на протеста ИТН, ДБ и ИСМВ.

И в изследването на „Тренд“ остава формулата 6+1 партии да преминат границата от 4% за влизане в следващия парламент, като Българските патриоти се намират на границата с 3.9% декларативна подкрепа. Във врата им диша партията на Костадин Костадинов „Възраждане“.

Остават интригите за първото място и за четвъртото място и при проучването на „Тренд“. „Демократична България“ в него се отбелязва с 12.3% подкрепа, а ДПС с 11.3%, което означава, че четвъртото място ще бъде решено от вота в чужбина, където и двете партии имат сериозен електорален резерв. Това в някаква степен се отнася и за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Снимка 538259

Както за първото, така и за четвъртото място социолозите отчитат малък, но ръст от последните седмици както за „Има такъв народ“, така и за „Демократична България“.

Въпросите, които продължават да стоят пред социолозите са – дали всички, които декларират, че ще гласуват за „Има такъв народ“, действително ще го направят, и втори въпрос – има ли скрит вот за ГЕРБ, който заради престиж в момента не се декларира.

Остава обаче и проблемът, че при тези резултати не се вижда перспектива нито една партия да има мнозинство от 121 депутати.

Проучването на „Тренд“ е проведено сред 1002 респонденти над 18 години чрез ефективни полустандартизирани интервюта „лице в лице“ в периода от 2 до 7 юли.

Броени дни преди парламентарните избори припомняме какви са последните прогнози и на други социологически агенции.

Според „Галъп“ ИТН и ГЕРБ са на кантар за първото място с минимална преднина от 1% за партията на Слави Трифонов при декларирана избирателна активност от близо 50%. В 46-ото Народно събрание се очаква да влязат 6+1 партии.

„Алфа Рисърч“ предвижда дори по-малка разлика между първите две политически сили. Прогнозата на агенцията е, че с едва 0,3% ИТН ще излезе пред ГЕРБ, а очакванията са за 6-партиен парламент.

По-различна обаче е прогнозата на „Сова Харис“ – макар също с минимална разлика от 0,5% очакванията са, че победител на изборите ще бъде ГЕРБ, а ИТН ще остане на второто място. Според агенцията следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

„Барометър“ също дава преимущество на ГЕРБ пред ИТН с 2,6% разлика при формула за следващото НС 6+1 партии. И според Изследователски център „Спектър“ първото място ще бъде спечелено от ГЕРБ с преднина от 0,8%, а парламентът ще е съставен от 7 партии.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Малкият Леон Даниел мечтае да промени света с добрина и творчество (ВИДЕО/ИНТЕРВЮ)

https://www.youtube.com/watch?v=jK8_K5b9kKo Интервю на Даниел Петров –Здравей, Леон! Ти си приятел на...

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените...

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени...

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img