Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Избирателната активност решава битката за 1-то и 4-то място в НС

Снимка: БГНЕС

Избирателната активност ще реши изхода от изборите. В следващото Народно събрание ще има едни резултати при 43% активност и съвсем други при 53%.

По-ниската активност ще бонифицира системните партии или тези с твърди ядра – ГЕРБ, БСП и ДПС, а по-високата избирателна активност ще извади напред партиите на протеста ИТН, ДБ и ИСМВ.

И в изследването на „Тренд“ остава формулата 6+1 партии да преминат границата от 4% за влизане в следващия парламент, като Българските патриоти се намират на границата с 3.9% декларативна подкрепа. Във врата им диша партията на Костадин Костадинов „Възраждане“.

Остават интригите за първото място и за четвъртото място и при проучването на „Тренд“. „Демократична България“ в него се отбелязва с 12.3% подкрепа, а ДПС с 11.3%, което означава, че четвъртото място ще бъде решено от вота в чужбина, където и двете партии имат сериозен електорален резерв. Това в някаква степен се отнася и за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Снимка 538259

Както за първото, така и за четвъртото място социолозите отчитат малък, но ръст от последните седмици както за „Има такъв народ“, така и за „Демократична България“.

Въпросите, които продължават да стоят пред социолозите са – дали всички, които декларират, че ще гласуват за „Има такъв народ“, действително ще го направят, и втори въпрос – има ли скрит вот за ГЕРБ, който заради престиж в момента не се декларира.

Остава обаче и проблемът, че при тези резултати не се вижда перспектива нито една партия да има мнозинство от 121 депутати.

Проучването на „Тренд“ е проведено сред 1002 респонденти над 18 години чрез ефективни полустандартизирани интервюта „лице в лице“ в периода от 2 до 7 юли.

Броени дни преди парламентарните избори припомняме какви са последните прогнози и на други социологически агенции.

Според „Галъп“ ИТН и ГЕРБ са на кантар за първото място с минимална преднина от 1% за партията на Слави Трифонов при декларирана избирателна активност от близо 50%. В 46-ото Народно събрание се очаква да влязат 6+1 партии.

„Алфа Рисърч“ предвижда дори по-малка разлика между първите две политически сили. Прогнозата на агенцията е, че с едва 0,3% ИТН ще излезе пред ГЕРБ, а очакванията са за 6-партиен парламент.

По-различна обаче е прогнозата на „Сова Харис“ – макар също с минимална разлика от 0,5% очакванията са, че победител на изборите ще бъде ГЕРБ, а ИТН ще остане на второто място. Според агенцията следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

„Барометър“ също дава преимущество на ГЕРБ пред ИТН с 2,6% разлика при формула за следващото НС 6+1 партии. И според Изследователски център „Спектър“ първото място ще бъде спечелено от ГЕРБ с преднина от 0,8%, а парламентът ще е съставен от 7 партии.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Азербайджан арестуваха мъж, планирал терористичен акт

Властите в Азербайджан задържаха мъж, подготвял няколко терористични атаки...

Полицаи пребиха българин в Охрид

Причината за побоя не е ясна

Пореден кмет с фирма

Кметът на с. Пороминово, област Кюстендил, Кирил Калинков е...

Тръмп разполага с броени часове да плати $454 млн. по дело за измама

Доналд Тръмп разполага с броени часове, за да плати...

Пет чувала с документи са иззети от имоти на Пепи Еврото, разкри АКФ

Пет чувала с документи са иззети като веществени доказателства...

Китай насърчава евтините сватби, за да стимулира раждаемостта

Младите двойки в Китай, които планират "евтини" сватби, вместо...

Мъж е задържан за побой и закана с убийство към брат си и майка си в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишен мъж за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img