Избирателната активност решава битката за 1-то и 4-то място в НС

Views 11944
0 0
Снимка: БГНЕС

Избирателната активност ще реши изхода от изборите. В следващото Народно събрание ще има едни резултати при 43% активност и съвсем други при 53%.

По-ниската активност ще бонифицира системните партии или тези с твърди ядра – ГЕРБ, БСП и ДПС, а по-високата избирателна активност ще извади напред партиите на протеста ИТН, ДБ и ИСМВ.

И в изследването на „Тренд“ остава формулата 6+1 партии да преминат границата от 4% за влизане в следващия парламент, като Българските патриоти се намират на границата с 3.9% декларативна подкрепа. Във врата им диша партията на Костадин Костадинов „Възраждане“.

Остават интригите за първото място и за четвъртото място и при проучването на „Тренд“. „Демократична България“ в него се отбелязва с 12.3% подкрепа, а ДПС с 11.3%, което означава, че четвъртото място ще бъде решено от вота в чужбина, където и двете партии имат сериозен електорален резерв. Това в някаква степен се отнася и за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Снимка 538259

Както за първото, така и за четвъртото място социолозите отчитат малък, но ръст от последните седмици както за „Има такъв народ“, така и за „Демократична България“.

Въпросите, които продължават да стоят пред социолозите са – дали всички, които декларират, че ще гласуват за „Има такъв народ“, действително ще го направят, и втори въпрос – има ли скрит вот за ГЕРБ, който заради престиж в момента не се декларира.

Остава обаче и проблемът, че при тези резултати не се вижда перспектива нито една партия да има мнозинство от 121 депутати.

Проучването на „Тренд“ е проведено сред 1002 респонденти над 18 години чрез ефективни полустандартизирани интервюта „лице в лице“ в периода от 2 до 7 юли.

Броени дни преди парламентарните избори припомняме какви са последните прогнози и на други социологически агенции.

Според „Галъп“ ИТН и ГЕРБ са на кантар за първото място с минимална преднина от 1% за партията на Слави Трифонов при декларирана избирателна активност от близо 50%. В 46-ото Народно събрание се очаква да влязат 6+1 партии.

„Алфа Рисърч“ предвижда дори по-малка разлика между първите две политически сили. Прогнозата на агенцията е, че с едва 0,3% ИТН ще излезе пред ГЕРБ, а очакванията са за 6-партиен парламент.

По-различна обаче е прогнозата на „Сова Харис“ – макар също с минимална разлика от 0,5% очакванията са, че победител на изборите ще бъде ГЕРБ, а ИТН ще остане на второто място. Според агенцията следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

„Барометър“ също дава преимущество на ГЕРБ пред ИТН с 2,6% разлика при формула за следващото НС 6+1 партии. И според Изследователски център „Спектър“ първото място ще бъде спечелено от ГЕРБ с преднина от 0,8%, а парламентът ще е съставен от 7 партии.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Тече акция в търновското село Раданово срещу търговията с гласове

Има и представители на криминалната полиция