Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кириакиду: В България има 4 одобрени ваксини и те са безопасни

Снимка: БГНЕС

Ваксинирайте се, за да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията. Това каза пред журналисти европейският комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду, която днес е на посещение в София, предаде БГНЕС.

Епидемиологичната ситуация в ЕС през последните 9 седмици показва, че има намаляване на броя на заразените. С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимист, но не можем да бъдем доволни„, коментира тя и подчерта, че само ваксинираните са напълно защитени.

Тя поясни, че у нас са налични всички 4 одобрени от ЕМА ваксини. „Всички тези ваксини са безопасни и ефективни. Ваксинирането спасява човешки живот, намалява хоспитализацията и ни позволява да се върнем към една нова нормалнотост и също така ни позволява да пътуваме„, каза още тя. Кириакиду призова българите да се ваксинират.

Посланието ми към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си, за хората около нас, за да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията„, каза тя.

Еврокомисарят посочи, че около 50% от гражданите на ЕС са получили първа доза и уточни, че със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров са обсъдили как да работят заедно, за да подкрепят България в това гражданите ѝ да се ваксинират по-бързо.

Стела Кириакиду поясни още, че на този етап бързите антигенни тестове не могат да се вписват в дигитални цифров сертификат докато науката не се произнесе, че те са релевантни на тези, които се признават в момента, но отново припомни, че ваксинирането е правилният вариант в настоящата ситуация.

За момента бързите антигенни тестове се проучва ситуацията от учените и когато, и ако науката позволи, ще може да променим сертификата„, каза още тя и увери, че у нас са създадени всички условия, за да се ваксинират хората и това е единственият вариант за овладяването на пандемията във времето на новите варианти, които излизат.

От своя страна министър Кацаров, който заедно с еврокомисаря посети „Св. Анна“ обяви, че ще получим съдействие от ЕК с дизайн на кампании за ваксиниране и методология за оценка на колективния имунитет.

Имахме изключително полезен разговор. Разменихме информация за това, което прави ЕК и това, което правим ние в България. Аз съм много радостен, че тя пое много конкретни ангажименти за това да ни помогне за начина, по който да организираме по-добре нашата здравна информационна кампания и как да постигнем по-добри резултати във ваксинацията, как да ползваме по-добре опита на ЕК и на останалите европейски държави. Имаме поети конкретни ангажименти, които ще започнем още следващата седмица“, посочи министър Кацаров.

Той уточни в какво ще се изразява помощта от ЕК.

Конкретното съдействие, което ще получим, е дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово, отколкото досега. Ще получим и конкретна методология за оценка на това колко души от нашето население вече са се срещали с вируса, ваксинирали са се или са изградили имунитет. Това е методология, по която да оценим нивото на колективния имунитет. Не става въпрос за средства, а за дизайн, ноу хау„, каза той и добави, че очакваме да получим знания за това как е най-добре да се направи кампанията.

Обещаха ни съдействие с опита, който имат другите страни, за да го приложим, а не да тръгнем да откриваме топлата вода. Какъв по-силен стимул може да имаш да се ваксинираш от това да предпазиш себе си и най-близките си хора? Ще получим дизайн на кампании, на вече проведени успешни кампании. И досега сме използвали изработени от ЕК материали и са разпространявани в нашата страна“, допълни д-р Кацаров.

Той разкри още, че по време на срещата с еврокомисаря да говорили и за създаване на Национален антираков план, който ние също сме стартирали, и за възможностите за по-нататъшно сътрудничество с ЕК по отношение на превенцията, лечението, рехабилитацията и грижите за хората с онкологични заболявания.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 200 са жертвите на наводненията в Кения

Очаква се дъждовете да се усилят

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

Димитър Главчев посети педиатричната болница в София

Премиерът Димитър Главчев посети днес Специализираната болница за активно...

НЗОК отрича за дискриминация в указанията за изписване на диетични храни

Указанията на Националната здравноосигурителна каса за изписване на диетични...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg