Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кириакиду: В България има 4 одобрени ваксини и те са безопасни

Снимка: БГНЕС

Ваксинирайте се, за да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията. Това каза пред журналисти европейският комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду, която днес е на посещение в София, предаде БГНЕС.

Епидемиологичната ситуация в ЕС през последните 9 седмици показва, че има намаляване на броя на заразените. С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимист, но не можем да бъдем доволни„, коментира тя и подчерта, че само ваксинираните са напълно защитени.

Тя поясни, че у нас са налични всички 4 одобрени от ЕМА ваксини. „Всички тези ваксини са безопасни и ефективни. Ваксинирането спасява човешки живот, намалява хоспитализацията и ни позволява да се върнем към една нова нормалнотост и също така ни позволява да пътуваме„, каза още тя. Кириакиду призова българите да се ваксинират.

Посланието ми към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си, за хората около нас, за да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията„, каза тя.

Еврокомисарят посочи, че около 50% от гражданите на ЕС са получили първа доза и уточни, че със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров са обсъдили как да работят заедно, за да подкрепят България в това гражданите ѝ да се ваксинират по-бързо.

Стела Кириакиду поясни още, че на този етап бързите антигенни тестове не могат да се вписват в дигитални цифров сертификат докато науката не се произнесе, че те са релевантни на тези, които се признават в момента, но отново припомни, че ваксинирането е правилният вариант в настоящата ситуация.

За момента бързите антигенни тестове се проучва ситуацията от учените и когато, и ако науката позволи, ще може да променим сертификата„, каза още тя и увери, че у нас са създадени всички условия, за да се ваксинират хората и това е единственият вариант за овладяването на пандемията във времето на новите варианти, които излизат.

От своя страна министър Кацаров, който заедно с еврокомисаря посети „Св. Анна“ обяви, че ще получим съдействие от ЕК с дизайн на кампании за ваксиниране и методология за оценка на колективния имунитет.

Имахме изключително полезен разговор. Разменихме информация за това, което прави ЕК и това, което правим ние в България. Аз съм много радостен, че тя пое много конкретни ангажименти за това да ни помогне за начина, по който да организираме по-добре нашата здравна информационна кампания и как да постигнем по-добри резултати във ваксинацията, как да ползваме по-добре опита на ЕК и на останалите европейски държави. Имаме поети конкретни ангажименти, които ще започнем още следващата седмица“, посочи министър Кацаров.

Той уточни в какво ще се изразява помощта от ЕК.

Конкретното съдействие, което ще получим, е дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово, отколкото досега. Ще получим и конкретна методология за оценка на това колко души от нашето население вече са се срещали с вируса, ваксинирали са се или са изградили имунитет. Това е методология, по която да оценим нивото на колективния имунитет. Не става въпрос за средства, а за дизайн, ноу хау„, каза той и добави, че очакваме да получим знания за това как е най-добре да се направи кампанията.

Обещаха ни съдействие с опита, който имат другите страни, за да го приложим, а не да тръгнем да откриваме топлата вода. Какъв по-силен стимул може да имаш да се ваксинираш от това да предпазиш себе си и най-близките си хора? Ще получим дизайн на кампании, на вече проведени успешни кампании. И досега сме използвали изработени от ЕК материали и са разпространявани в нашата страна“, допълни д-р Кацаров.

Той разкри още, че по време на срещата с еврокомисаря да говорили и за създаване на Национален антираков план, който ние също сме стартирали, и за възможностите за по-нататъшно сътрудничество с ЕК по отношение на превенцията, лечението, рехабилитацията и грижите за хората с онкологични заболявания.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев поде кампания за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри 2028 г.

Президентът Румен Радев предлага България да се кандидатира за домакин...

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара питат има ли риск за...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Дрегер показа фалшиви промили алкохол на водач в област Велико Търново

Задържаха водач на товарен автомобил за шофиране в нетрезво...

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img