Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Служебният премиер назначи 12 зам.-министри

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер назначи 12 зам.-министри. За заместник-министри на образованието и науката той назначи: Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.

Мария Гайдарова е сред първите иноватори в системата на средното образование в България. От 1998 г. насам тя ръководи ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив – официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната. Инициатор и двигател е на проекта „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“. През 2017 г. Мария Гайдарова е служебен заместник-министър на образованието и науката с ресор средно образование.

Генка Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра „Организация и икономика на фармацията“ в Медицински университет (МУ) – София. Била е два мандата заместник-ректор на университета по научната дейност и ръководител на катедрата, а преди това – национален консултант по организация и икономика на аптечната и дистрибуторска практика към Министерството на здравеопазването.

Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия със специалност полимери и полимерни материали. Била е научен секретар, а впоследствие и директор на Института по полимери на БАН. Съавтор е на 78 научни труда, от които 56 в реферирани и индексирани издания, също така на две авторски свидетелства, един патент и две патентни заявки. Има над 50 участия в научни форуми.европейска тол система

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“, чиято основна цел е да осигури равен достъп до качествено образование за всяко дете в България. Преди това е работила като консултант по бизнес развитие в международната компания McKinsey&Co. Тя има бакалавърска степен по икономика, политология и социология от Харвардския университет в САЩ. Завършила е също магистратура по образователен мениджмънт в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

На длъжността заместник-министър на финансите са назначени Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър.

Виолета Лорер е финансист с широк международен опит в редица големи корпорации. Заемала е поста заместник-министър на икономиката в рамките на служебния кабинет през 2013 година. В последните години работи в IT сферата, както и по проекта за международен логистичен център на Летище Пловдив. Завършила е висше образование в сферата на финансите в УНСС.

Ваня Стойнева притежава дългогодишен управленски и административен опит. В рамките на професионалната си кариера е работила в четири министерства – МФ, МОН, МТСП, МИЕТ, като два пъти е заемала поста заместник-министър – била е заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство през 2017 година и заместник-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет през 2013 година. От 2019 година досега е заемала поста ръководител звено „Съответствие“ във „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Международни отношения“ от УНСС.образователен център

Моника Димитрова-Бийчър притежава магистърска степен по специалностите „Право“ и „Международни отношения“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Била е част от екипа, който създава Агенция по обществени поръчки през 2004г., участвала е в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента „Шенген“. Била е Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ към Министерство на финансите в периода 2011г. – 2016г. и директор на дирекцията. Последната й месторабота е Министерство на външните работи.

В Министерството на труда и социалната политика като заместник-министри са назначени Иван Кръстев и Надя Клисурска.

Иван Кръстев е дългогодишен служител в Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. В периода 2013 г. – 2014 г. е заемал поста заместник-министър на образованието и науката. Притежава задълбочена експертиза в сферата на европейската интеграция. По образование е финансист, притежава също така образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Международни отношения“ от СУ “ Св. Климент Охридски“.

Надя Клисурска е народен представител в 44-то Народно събрание. Работила е в общинските администрации на Стрелча и Пазарджик. Два последователни мандата е била общински съветник в Пазарджик. От 2015 до април 2021 г. е част от адвокатската колегия в града. Завършила е право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и магистратура по специалност „Български език и история“ в ПУ „П. Хилендарски“.

От постовете си на заместник-министър в МТСП са освободени Адриана Стоименова и Султанка Петрова.

На длъжността заместник-министър на околната среда и водите са назначени Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова.

Емилия Тончева има дългогодишна адвокатска практика. Притежава значителен опит в областта на екологичното право. Завършила е „Право“ в УНСС и „Екология и ООС“ в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Петър Димитров притежава образователно-квалификационна степен „магистър-инженер“ по специалността „Хидромелиоративно строителство“ от УАСГ. От 2003 година до 2020 година е заемал различни длъжности в Басейнова Дирекция Дунавски район с център град Плевен, като последните пет години е неин директор.

Валерия Калчева притежава значителен административен и управленски опит, работила е последователно в три министерства – МОСВ, МИЕ и МЗХ. От 2017 година досега е била член на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“.

От длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Николай Кънчев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Португалският президент предлага репарации за колониалните престъпления

Президентът Марсело Ребелу де Соуса каза в събота, че...

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин, видя Информационна агенция...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img