https://www.gerb.bg/bg

Португалският президент предлага репарации за колониалните престъпления

Снимка: EPA/ANTONIO SILVA

Президентът Марсело Ребелу де Соуса каза в събота, че Португалия може да използва няколко метода за изплащане на репарации за престъпленията, извършени по време на трансатлантическото робство и колониалната ера. Сред тях са анулиране на дълга на бивши колонии и осигуряване на финансиране, съобщава „Ройтерс“.

Припомняме, че държавният глава каза във вторник, че Португалия е отговорна за престъпленията и предположи, че има нужда от репарации.

Думите му предизвикаха силна критика от страна на десните партии, включително младшия партньор на правителствената коалиция на Демократическия алианс, CDS-Popular Party и крайнодясната Chega.

Лидерът на парламентарната скамейка на CDS-Partido Popular, Пауло Нунсио, каза в четвъртък, че неговата партия „няма нужда да преразглежда колониалното наследство, репарационните мита, които изглеждат внесени отвън„.

Лидерът на Chega Андре Вентура заяви, че поведението на президента епредателство към страната„.

В продължение на повече от четири века най-малко 12,5 милиона африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби на дълги разстояния и продадени в робство.

Оцелелите при пътуването са били принудени да се трудят в плантации в Америка – най-вече в Бразилия и Карибите, а други са печелели от труда им.

Португалия е отвела близо 6 милиона африканци в робство – повече от всяка друга европейска страна. Въпреки това досега страната не се е изправяла срещу миналото си и ролята ѝ в трансатлантическото робство не се изучава задълбочено в училищата.

Вместо това колониализмът на Португалия, по време на който страни като Ангола, Мозамбик, Бразилия, Кабо Верде и Източен Тимор, както и части от Индия са били подложени на португалско управление, често се възприема като източник на гордост.

Ребело де Соуса заяви, че Португалия „поема пълна отговорност“ за грешките от миналото и че тези престъпления, включително колониалните кланета, са имали „цена“.

Ние трябва да платим тази цена. Има ли действия, които не са наказани и виновните не са арестувани? Има ли стоки, които са били заграбени и не са върнати? Да видим как можем да поправим това„, настоя той.

Идеята за изплащане на репарации или други компенсации за трансатлантическото робство набира популярност в световен мащаб, включително се обсъжда създаване на специален трибунал по въпроса.

Активисти посочват, че репарациите и публичните политики за борба с неравенствата, причинени от миналото на Португалия, включително системния расизъм, са от съществено значение.

Миналата година Ребело де Соуса заяви, че Португалия трябва да се извини за трансатлантическото робство и колониализма, но не даде пълно извинение. Днес той отбеляза, че признаването на миналото и поемането на отговорност за него е по-важно от извинението.

Извинението е лесната част„, изтъкна президентът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Явор Божанков: Децата са помислили оръжието за играчка (ВИДЕО)

По-рано днес излязоха информации, че дете е простреляло друго дете с боен пистолет на частно парти в Арбанаси

Радев иска повече пари за отбрана и отчет от Главчев за частната болница

Войската ни винаги е била стожер на държавността. Това...

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

Спешни мерки за закъсненията на влаковете в София заради ремонта нареди Гвоздейков

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg