https://www.gerb.bg/bg

Кирил Вътев: Земеделието не се подрежда с крясъци

Кирил Вътев, снимка: (архив) Надежда Пеева, БГНЕС

Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Според него голяма част от исканията на протестиращите са политически, тъй като земеделците искат неговата оставка. По думите му не трябва да се угажда, а да се търси резултат.

Земеделският министър обясни, че както земеделието ни е регионализирано, така и протестите – в момента те са регионални, фрагментирани, но шумни. Исканията не засягат цялата картина и дори и да се удовлетворят едни искания, след седмица – две ще трябва да се обръща внимание на други, след това на трети. Вътев посочи, че и при покана има земеделски асоциации и сдружения на фермери, които влизат в МС или МЗХ и единственото, което заявяват е „оставка“, дори и не си излагат исканията, та камо ли за някакъв диалог да става дума.

Министърът поясни, че 2023 година е била тежка за зърнопроизводителите, защото те са засели скъпа реколта през 2022-ра, когато са получили и големи печалби. Той отбеляза, че заедно с ръста на цените на зърнените култури, са нараснали и тези на торове и препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта.

Вътев отбеляза, че практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи, уточни той.

Според министърът държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива. По думите му протестират производителите, които са забравили, че има пазар и че трябва да бъдат конкурентни. По думите му те искат основно субсидии.

Всички се нуждаят от субсидии. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи, каза още Вътев.

Той посочи, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% от свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. Според него причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност, допълни министър Вътев.

Отново за големия проблем на българското земеделие – напояването – говори Кирил Вътев. При система за напояване не двойна, а над двойна реколта може да се дава, но напояването и разбито от десетилетие.

Вътев постави акцент на нуждата от взаимодействие на земеделците и науката. Трябва да се подкрепят инициативите за запазване на антохтонни породи например, но те трябва да дават и продукция, не да са напълно откъснати от пазара.

Припомняме, че през делничните дни на миналата седмица селскостопански производители блокираха пътища на много места в страната. В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя. В събота и неделя земеделци производители затвориха за два часа пътя за граничния пункт „Илинден – Ексохи“ край село Садово.

В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците обявиха, че чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта. от Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на селскостопански производители.

Неучастващи в преговорите с властта организации на селскостопански производители проведоха пък продължават с протестните акции. Те обяхиха, че ще изразят недоволството си пред Министерския съвет, а действията им няма да бъдат мирни.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Летищата „Шарл дьо Гол“ и „Орли“ ще стачкуват във вторник

Служителите искат увеличение на заплатите и премиите

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София

Причината е махането на закритите стоянки

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg