https://www.gerb.bg/bg

Кирил Вътев: Земеделието не се подрежда с крясъци

Кирил Вътев, снимка: (архив) Надежда Пеева, БГНЕС

Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Според него голяма част от исканията на протестиращите са политически, тъй като земеделците искат неговата оставка. По думите му не трябва да се угажда, а да се търси резултат.

Земеделският министър обясни, че както земеделието ни е регионализирано, така и протестите – в момента те са регионални, фрагментирани, но шумни. Исканията не засягат цялата картина и дори и да се удовлетворят едни искания, след седмица – две ще трябва да се обръща внимание на други, след това на трети. Вътев посочи, че и при покана има земеделски асоциации и сдружения на фермери, които влизат в МС или МЗХ и единственото, което заявяват е „оставка“, дори и не си излагат исканията, та камо ли за някакъв диалог да става дума.

Министърът поясни, че 2023 година е била тежка за зърнопроизводителите, защото те са засели скъпа реколта през 2022-ра, когато са получили и големи печалби. Той отбеляза, че заедно с ръста на цените на зърнените култури, са нараснали и тези на торове и препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта.

Вътев отбеляза, че практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи, уточни той.

Според министърът държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива. По думите му протестират производителите, които са забравили, че има пазар и че трябва да бъдат конкурентни. По думите му те искат основно субсидии.

Всички се нуждаят от субсидии. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи, каза още Вътев.

Той посочи, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% от свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. Според него причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност, допълни министър Вътев.

Отново за големия проблем на българското земеделие – напояването – говори Кирил Вътев. При система за напояване не двойна, а над двойна реколта може да се дава, но напояването и разбито от десетилетие.

Вътев постави акцент на нуждата от взаимодействие на земеделците и науката. Трябва да се подкрепят инициативите за запазване на антохтонни породи например, но те трябва да дават и продукция, не да са напълно откъснати от пазара.

Припомняме, че през делничните дни на миналата седмица селскостопански производители блокираха пътища на много места в страната. В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя. В събота и неделя земеделци производители затвориха за два часа пътя за граничния пункт „Илинден – Ексохи“ край село Садово.

В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците обявиха, че чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта. от Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на селскостопански производители.

Неучастващи в преговорите с властта организации на селскостопански производители проведоха пък продължават с протестните акции. Те обяхиха, че ще изразят недоволството си пред Министерския съвет, а действията им няма да бъдат мирни.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Великобритания арестува четирима с кокаин на стойност 40 милиона паунда

Четирима мъже бяха арестувани, след като кокаин на стойност...

Извънредно в News24sofia.eu! Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

КНДР предупреди САЩ, че ще се провалят със сакциите

Усилията на САЩ и други западни страни за формиране...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg