Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Министърът на икономиката: Ситуацията не е чак толкова черна

Снимка: архив БГНЕС

Въпреки редицата от кризи, засягащи Европа и България, икономическата ситуация у нас не е чак толкова черна.

Това констатира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той взе участие в четвъртия научен форум „Бизнесът в 21-ви век“, организиран от Университета за национално и световно стопанство. Темата на събитието бе „Възстановяване и устойчивост след кризата“.

Всяка криза е и възможност. Ситуацията не е чак толкова черна. Макропоказателите ни достигат исторически върхове. За 2021 година, да, след пандемията, но все пак, ръстът на брутния вътрешен продукт в процентно изражение е най-високият от 1995 година насам. Има много сериозен ръст на износа, България е сред първите 5 държави в ЕС по ръст на износа. Безработицата пък запазва исторически ниски нива по време на криза, което не може да не ни радва. А дори ако погледнем към чуждестранните инвестиции – малко над 1,2 млрд. за 2021, това не може да се нарече лоша година„, влезе в конкретика, защитавайки тезата си, министърът.

Стоянов обаче дебело подчерта – нито един от тези добри показатели не би имал значение, ако не се овладее ръстът на цените.

Затова се радвам, че постигнахме една малка победа – през октомври инфлацията се понижи след 2 години постоянни ръстове. Това е една малка победа, като има много още какво да се направи в тази насока.“

Главата на икономическото ведомство изтъкна и важността от доброто прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост на родна почва. От 6,3 млрд. евро, които ще усвои България, 59% са насочени към Зеления преход, а 26% – за цифровия такъв.

Трябва да работим така, че всяко евро да бъде умножено колкото може повече. За да направим икономически скок, трябва да инвестираме в икономиката на знанието и сектори с висока добавена стойност„.

Далеч не толкова оптимистичен бе гласът на бизнеса. Според председателя на една от най-големите работодателски организации АИКБ – Васил Велев, целите, поставени в Зеления преход на Европа, убиват базовата индустрия на континента, без която пък на свой ред е невъзможно да се осъществи въпросният преход.

Как да използваме науката, как да се конкурираме при тези условия? Преходът, който правим сега като Европейски съюз, обрича базовата индустрия на Европа. И това не е от вчера. Ако Зеленият преход е толкова важен, ако без него планетата умира, то защо отново отваряме ТЕЦ-ове, защо внасяме втечнен газ, за чиито пренос из океаните кръстосват кораби? Не трябва да си много интелигентен, за да разбереш, че нещо не е наред„, критичен бе Велев.

И даде пример – цената само на електроенергията, нужна на европейски завод да произведе един тон метал, е по-висока от борсовата цена на един тон, внесен от САЩ или Русия например.

Като „безумен“ определи шефът на АИКБ и проектът за изграждане на батериен парк в Маришкия басейн, основна част от българския План за възстановяване, иницииран от кабинета „Петков“. „Това е безумен проект без аналог в целия свят, не излизат сметките и балансите. Сметнете колко тира с батерии трябва да се наредят от София до Пловдив. Второ, пристанищата също, оказва се, не могат да разтоварят такива огромни количества. А и да не говорим, че няма толкова метали.“

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Делян Пеевски повежда листата на ДПС за парламентарните избори в два района

ДПС регистрира листата си за изборите, като Делян Пеевски повежда...

Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН

Ивайло Вълчев ще води листата на ИТН с кандидати...

Аплаузи за МИГ-29 в Деня на храбростта в София (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия на...

Израел потвърждава евакуацията на Рафах

Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град...

Израел отговори с контраудар на атаката срещу граничен пункт в Газа

След атаката на Хамас срещу граничния пункт Керем Шалом...

Севернокорейските оръжия в Украйна демонстрират слабостта на ООН

Появата на севернокорейски оръжия на фронта в Украйна ясно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Сблъсъци пред грузинския парламент заради Закона за чуждестранните агенти (СНИМКИ)

Грузинските сили за сигурност са използвали водни оръдия и...

Саня Борисова: Останах в България, за да бъда актриса

Саня Борисова е от жените, които неотклонно следват своя...

Русия съобщи за превземането на Очеретино

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg