Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Министърът на икономиката: Ситуацията не е чак толкова черна

Снимка: архив БГНЕС

Въпреки редицата от кризи, засягащи Европа и България, икономическата ситуация у нас не е чак толкова черна.

Това констатира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той взе участие в четвъртия научен форум „Бизнесът в 21-ви век“, организиран от Университета за национално и световно стопанство. Темата на събитието бе „Възстановяване и устойчивост след кризата“.

Всяка криза е и възможност. Ситуацията не е чак толкова черна. Макропоказателите ни достигат исторически върхове. За 2021 година, да, след пандемията, но все пак, ръстът на брутния вътрешен продукт в процентно изражение е най-високият от 1995 година насам. Има много сериозен ръст на износа, България е сред първите 5 държави в ЕС по ръст на износа. Безработицата пък запазва исторически ниски нива по време на криза, което не може да не ни радва. А дори ако погледнем към чуждестранните инвестиции – малко над 1,2 млрд. за 2021, това не може да се нарече лоша година„, влезе в конкретика, защитавайки тезата си, министърът.

Стоянов обаче дебело подчерта – нито един от тези добри показатели не би имал значение, ако не се овладее ръстът на цените.

Затова се радвам, че постигнахме една малка победа – през октомври инфлацията се понижи след 2 години постоянни ръстове. Това е една малка победа, като има много още какво да се направи в тази насока.“

Главата на икономическото ведомство изтъкна и важността от доброто прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост на родна почва. От 6,3 млрд. евро, които ще усвои България, 59% са насочени към Зеления преход, а 26% – за цифровия такъв.

Трябва да работим така, че всяко евро да бъде умножено колкото може повече. За да направим икономически скок, трябва да инвестираме в икономиката на знанието и сектори с висока добавена стойност„.

Далеч не толкова оптимистичен бе гласът на бизнеса. Според председателя на една от най-големите работодателски организации АИКБ – Васил Велев, целите, поставени в Зеления преход на Европа, убиват базовата индустрия на континента, без която пък на свой ред е невъзможно да се осъществи въпросният преход.

Как да използваме науката, как да се конкурираме при тези условия? Преходът, който правим сега като Европейски съюз, обрича базовата индустрия на Европа. И това не е от вчера. Ако Зеленият преход е толкова важен, ако без него планетата умира, то защо отново отваряме ТЕЦ-ове, защо внасяме втечнен газ, за чиито пренос из океаните кръстосват кораби? Не трябва да си много интелигентен, за да разбереш, че нещо не е наред„, критичен бе Велев.

И даде пример – цената само на електроенергията, нужна на европейски завод да произведе един тон метал, е по-висока от борсовата цена на един тон, внесен от САЩ или Русия например.

Като „безумен“ определи шефът на АИКБ и проектът за изграждане на батериен парк в Маришкия басейн, основна част от българския План за възстановяване, иницииран от кабинета „Петков“. „Това е безумен проект без аналог в целия свят, не излизат сметките и балансите. Сметнете колко тира с батерии трябва да се наредят от София до Пловдив. Второ, пристанищата също, оказва се, не могат да разтоварят такива огромни количества. А и да не говорим, че няма толкова метали.“

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КЕВР глоби АЕЦ „Козлодуй“ с 604 хил. лева

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена...

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img