Реклама

spot_img

Министърът на икономиката: Ситуацията не е чак толкова черна

Снимка: архив БГНЕС

Въпреки редицата от кризи, засягащи Европа и България, икономическата ситуация у нас не е чак толкова черна.

Това констатира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той взе участие в четвъртия научен форум „Бизнесът в 21-ви век“, организиран от Университета за национално и световно стопанство. Темата на събитието бе „Възстановяване и устойчивост след кризата“.

Всяка криза е и възможност. Ситуацията не е чак толкова черна. Макропоказателите ни достигат исторически върхове. За 2021 година, да, след пандемията, но все пак, ръстът на брутния вътрешен продукт в процентно изражение е най-високият от 1995 година насам. Има много сериозен ръст на износа, България е сред първите 5 държави в ЕС по ръст на износа. Безработицата пък запазва исторически ниски нива по време на криза, което не може да не ни радва. А дори ако погледнем към чуждестранните инвестиции – малко над 1,2 млрд. за 2021, това не може да се нарече лоша година„, влезе в конкретика, защитавайки тезата си, министърът.

Стоянов обаче дебело подчерта – нито един от тези добри показатели не би имал значение, ако не се овладее ръстът на цените.

Затова се радвам, че постигнахме една малка победа – през октомври инфлацията се понижи след 2 години постоянни ръстове. Това е една малка победа, като има много още какво да се направи в тази насока.“

Главата на икономическото ведомство изтъкна и важността от доброто прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост на родна почва. От 6,3 млрд. евро, които ще усвои България, 59% са насочени към Зеления преход, а 26% – за цифровия такъв.

Трябва да работим така, че всяко евро да бъде умножено колкото може повече. За да направим икономически скок, трябва да инвестираме в икономиката на знанието и сектори с висока добавена стойност„.

Далеч не толкова оптимистичен бе гласът на бизнеса. Според председателя на една от най-големите работодателски организации АИКБ – Васил Велев, целите, поставени в Зеления преход на Европа, убиват базовата индустрия на континента, без която пък на свой ред е невъзможно да се осъществи въпросният преход.

Как да използваме науката, как да се конкурираме при тези условия? Преходът, който правим сега като Европейски съюз, обрича базовата индустрия на Европа. И това не е от вчера. Ако Зеленият преход е толкова важен, ако без него планетата умира, то защо отново отваряме ТЕЦ-ове, защо внасяме втечнен газ, за чиито пренос из океаните кръстосват кораби? Не трябва да си много интелигентен, за да разбереш, че нещо не е наред„, критичен бе Велев.

И даде пример – цената само на електроенергията, нужна на европейски завод да произведе един тон метал, е по-висока от борсовата цена на един тон, внесен от САЩ или Русия например.

Като „безумен“ определи шефът на АИКБ и проектът за изграждане на батериен парк в Маришкия басейн, основна част от българския План за възстановяване, иницииран от кабинета „Петков“. „Това е безумен проект без аналог в целия свят, не излизат сметките и балансите. Сметнете колко тира с батерии трябва да се наредят от София до Пловдив. Второ, пристанищата също, оказва се, не могат да разтоварят такива огромни количества. А и да не говорим, че няма толкова метали.“

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ДПС избира новите съпредседатели (СНИМКИ)

XI-тата Национална конференция на ДПС започна при засилени мерки...

МВР осуети наркосделка в София, иззети са над половин милион лева

Спецоперация на служители от сектор "Наркотици" към СДВР завърши със...

Украйна удари стратегически металургичен комбинат в Русия

Според източници на Би Би Си от разузнавателните служби, нощен...

Румен Радев настоя за ежедневен натиск, за да се разкрие напълно Нотариуса

"В тази "сложна среда" често се явявате последната бариера пред...

Новата мода – пияни джигитки

Най-често жени шофьори сядат зад волана, употребили алкохол. Това...

Издирват 17-годишно момиче от Кюстендил

Момиче на 17 години от Кюстендил е в неизвестност от...

ПП-ДБ: Меморандумът е смел политически ход, не е ултиматум

Венеция Нецова-Ангова, депутат от Продължаваме промяната (ПП), коментира меморандума, представен...

Рокади и алтернативни катарзиси във Варна

Кметът на район "Младост" на град Варна - Христо Христов...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шефката на СРП в оставка отрече да е разпъвала чадър над Нотариуса

Чадър над Мартин Божанов-Нотариуса няма и няма и как...

Иззеха контрабандни накити за близо 300 000 лв. на МП Малко Търново

Контрабандни накити за около 300 000 лв. откриха митническите...

Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Навални

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна в четвъртък...

Иран доставил стотици балистични ракети на Русия

"Ройтерс", позовавайки се на шест анонимни източника, съобщава, че...

Ясен Тодоров: Не съм ходил в клуба SS

Няма и нищо общо със списъка с магистрати на Нотариуса

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img