https://www.gerb.bg/bg

Израел потвърждава евакуацията на Рафах

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град Рафах в южната част на ивицата Газа.

Военните призоваха жителите в източната част на града на границата с Египет да се преместят в лагера Ал-Маваси на Средиземно море, който се намира на няколко километра на север.

Във връзка с евакуацията на цивилни граждани от Рафах израелската армия говори за ограничена операция„.

Индиректните преговори между Израел и ислямистката терористична организация Хамас в Кайро в предишните два дни не доведоха до никакви резултати.

От месеци съюзниците на Израел предупреждават за евентуална офанзива в Рафах, тъй като там има стотици хиляди палестински бежанци от северната част на анклава, които първо се евакуираха там при началото на сухопътната операция на израелските сили. От месеци те живеят при все по-несигурни условия в много ограничено пространство. В подготовката за нападение Израел се е снабдил с десетки хиляди палатки за настаняване на цивилни извън Рафах.

Израел иска да използва военната операция в Рафах, за да разбие останалите батальони на „Хамас“. Смята се, че в града на границата с Египет се държат и някои от над стоте заложници, които все още се намират в ръцете на „Хамас“.

Израел счита, че операцията е неизбежна, тъй като само тя гарантира унищожаването на бойния капацитет на Хамас. В противен случай групировката може да възстанови силата си след края на войната.

И докато течаха преговорите в Крайна не спря военното противопоставяне в Газа. Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля десет ракети към района на граничния пункт „Керем Шалом“ на границата между Израел и Газа в неделя следобед. Хамас пое отговорност за ракетния обстрел, като каза, че техните бригади „Ал-Касам“ са атакували района на Керем Шалом със 114 мм ракети с малък обсег на действие. Малко след атаката израелската армия затвори пункта, намиращ се в района, спирайки влизането на камиони с хуманитарна помощ, а по-късно и с въздушен удар порази къщата, където е била разположена пусковата установка, от която са били изстреляни ракетите на Хамас.

Преди седмица израелските въздушни сили нанесоха удари срещу три къщи в град Рафах. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg