Реклама

https://www.gerb.bg/bg

600 роднини на израелски заложници в Газа искат помощ от Байдън

Президентът на Съединените щати Джо Байдън, снимка: EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Близо 600 роднини на 81 израелски заложници, държани в Газа, подписаха писмо до президента на САЩ Джо Байдън, съобщава The Times of Israel.

В него те изразяват разочарованието си от начина, по който израелският премиер Бенямин Нетаняху води текущите преговори за заложници и призовават да му се окаже натиск за постигане на споразумение.

Обръщаме се към вас, защото сме все по-разочаровани и притеснени от липсата на постоянна комуникация и ангажираност от страна на израелския министър-председател и военния кабинет към каузата за освобождаване на заложниците„, посочват роднините в писмото.

За първи път голяма група семейства на заложници са изпратили писмо до Байдън.

Писмото, което беше координирано от Форума за заложници и изчезнали семейства, дойде, когато шефът на Мосад Дейвид Барнеа пътува до Доха, за да се срещне с директора на ЦРУ Уилям Бърнс, министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани и ръководителя на разузнаването на Египет Абас Камел, за да обсъдят потенциално примирие и сделка за освобождаване на заложници в Газа.

Преговорите за примирие са съсредоточени върху предложено споразумение за шестседмично прекратяване на огъня, значително повече помощ, навлизаща в Газа, и първоначалното освобождаване на около 40 жени, възрастни и ранени заложници в замяна на палестински затворници.

Насърчаваме ви да използвате средствата, с които разполагате, за да притиснете и убедите всички страни, включително израелския премиер, да се съгласят на сделката, която смятате за разумна„, написаха семействата до президента на САЩ.

Припомняме, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в петък, че офанзива срещу град Рафах в южната част на Газа би рискувала „по-нататъшно изолиране“ на Израел и би навредила на дългосрочната му сигурност.

Говорейки при напускането на Израел, Блинкън каза пред репортери, че е имал „откровени разговори„, имайки предвид срещи с официални лица, включително с премиера Бенямин Нетаняху.

Нетаняху каза след срещата си с Блинкън, че Израел е готов да продължи войната си срещу „Хамас“ сам, на фона на напрегнатите отношения между двамата съюзници заради конфликта в Газа, който е в шестия си месец.

Блинкън каза, че Вашингтон споделя целта на Израел да победи „Хамас“ и да гарантира дългосрочната си сигурност, но „голяма военна сухопътна операция в Рафах не е начинът да го направим„.

Това рискува да убие още цивилни. Рискува да предизвика по-голям хаос с предоставянето на хуманитарна помощ. Рискува допълнително да изолира Израел по света и да застраши неговата дългосрочна сигурност и репутация„, каза той.

Президентът на САЩ Джо Байдън и Нетаняху се договориха израелска делегация да посети Вашингтон следващата седмица, за да обсъдят плановете на Израел за Рафах.

Ще можем да им изложим подробно… как тези цели могат да бъдат постигнати най-добре с интегриран хуманитарен военен и политически план„, каза Блинкън. „Ще поставим всичко това на масата. Разбира се, ще чуем и тях.“

Блинкън също така обсъди с израелски официални лица „наложителното увеличаване и поддържане на хуманитарната помощ за хората в Газа„, каза той, цитирайки данни, че 100% от населението там е в остра хранителна несигурност и се нуждае от хуманитарна помощ.

През последните дни бяха предприети някои положителни стъпки за подобряване на ситуацията, но това не е достатъчно„, каза той.

Съединените щати имат екипи в Доха, където се водят преговори за временно прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаването на останалите заложници.

Малко преди да напусне Израел, Антъни Блинкън отдели времето да се ръкува и разговаря в петък с демонстранти в Тел Авив, настоявайки Израел да се съсредоточи върху освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, като им обеща, че работи за връщането им у дома.

Няколко десетки души, включително някои членове на семействата на заложници, се събраха пред хотел в Тел Авив, където беше базирана делегацията на Блинкън, държайки транспаранти, призоваващи за незабавно прекратяване на огъня в Газа, която е подложена на бомбардировки, откакто „Хамас“ уби 1200 души и взе около 250 заложници на 7 октомври.

Някои заложници бяха освободени при по-ранна пауза в боевете, но се смята, че повече от 100 са останали, въпреки че има съобщения за убити от израелски въздушни удари.

Край на кръвта, сделката със заложниците сега „, скандираха протестиращите.

Работим, за да ги върнем у дома„, каза Блинкън, докато се ръкуваше с редицата демонстранти.

Блинкън също се срещна в хотела със семействата на американско-израелски заложници, каза американски служител.

Някои в Израел критикуват Нетаняху, че не е осигурил споразумение за прекратяване на огъня с „Хамас“ и вместо това се е съсредоточил върху изкореняването на въоръжената групировка от Газа. Почти 32 000 палестинци са били убити по време на израелското нападение, според здравните власти в Газа.

Напрежението между администрацията на Байдън и Нетаняху нарасна през последните седмици. Вашингтон призова Израел да направи повече, за да позволи хуманитарна помощ в Газа, където хуманитарните агенции казват, че голяма част от населението е на ръба на глада, и предупреди срещу офанзива срещу южния град Рафа.

Искаме да сложим край на войната. Не искаме да я удължаваме„, каза 27-годишният Том Шапиро, който беше сред протестиращите.

Той каза, че се противопоставя на офанзива в Рафах и призова Вашингтон да използва военната подкрепа на САЩ за Израел като лост над Нетаняху.

Блинкън може да притисне правителството да сключи сделка, сигурен съм, че има някакви лостове за влияние. И ако това означава да не изпраща оръжия – той трябва да го направи. Смятаме, че заложниците са най-важното нещо„, каза Шапиро.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Иван Сотиров: Партиите в България деградираха до олигархични корпоративни структури

Коалицията "Синя България“ се регистрира за участие предсрочните парламентарни...

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

Соня Момчилова: Дано не се премине границата между регулацията и цензурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) избира председател. Мандатът на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img