Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Райна Миткова: Работещи в сектора на услугите са новите клиенти на колекторските агенции

С обявяването на извънредното положение заради коронавируса в средата на март и затварянето на редица бизнеси, очаквано много хора изпаднаха в затруднение да посрещнат разходите си. Все още няма картина на случващото се, извън броя на безработните и заявките за разсрочване на вече взети кредити. От колекторските агенции също отчитат промяна след 13 март, когато вече са се появили техни клиенти, които имат реални затруднения да погасяват поетите в други условия дългове към различни компании. И те са от секторите, които престанаха да работят веднага. По темата разговаряме с Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България и управител на „Еос Матрикс“. Отговорите на въпросите са получени писмено.

Какво показват данните на асоциацията за изтеклата 2019 г. – задлъжняват ли повече българите?

– Изтеклата 2019 година бе позитивна година със спад в задлъжнялостта на потребителите. Регистрирахме продължаваща тенденция на намаляващ среден размер на задълженията – до почти 700 лева. Отчетохме и спад в общия обем нововъзложен дълг през второто полугодие спрямо същия период на предходната 2018 година. Намаля, при това близо наполовина, и броят случаи на годишна база.

Как се промени работата на колекторските агенции след обявяването на извънредното положение?

– След обявяването на извънредното положение компаниите от Асоциацията на колекторските агенции приеха обща политика на прилагане на индивидуален подход към клиентите. Тази политика отговори и на препоръките на омбудсмана Диана Ковачева. Не начисляваме наказателна лихва – нещо, което ще бъде валидна политика и занапред, ако ситуацията се задълбочи. Ние търсим клиентите, за да предложим преструктуриране, ако установим наличие на проблем. Разглеждаме всеки случай поотделно, предлагаме индивидуални решения, гъвкави и съобразени с клиента. Стремим се да запазим диалога с потребителя, за да му помогнем да се справи със ситуацията.

Разсрочването на плащанията, гратисният период, дори опростяване на част от задълженията, в случай, че потребителят наистина няма възможност да плаща – това са валидни за нас практики, които прилагаме от началото на извънредното положение.

Как се промени поведението на длъжниците, на които се обаждат служителите на колекторските агенции?

– В самото начало, в седмицата след 13 март, наблюдавахме откази за плащане, основани по-скоро на психологически причини. Някои потребители отказваха да покриват вноските си с обяснението, че не са сигурни в доходите си в контекста на общата икономическа картина.

През април започнахме да регистрираме клиенти с реални затруднения. Предимно това бяха хора от сектора на услугите, чиято дейност бе преустановена напълно. И трябва да кажем, че процентът на хората, засегнати дългосрочно, нараства. На този етап е все още рано да определим точно какъв дял от потребителите е или ще бъде засегнат и в каква степен.

Имат ли основания упреци, публикувани в някои медии, за това, че колекторските агенции не се съобразяват с притеснението на хората и ги „притискат“ да си обслужват дълговете?

– Не, няма как да се съгласим с подобни упреци, защото задължението няма как да изчезне, все едно не е съществувало. Това означава, че е в интерес на всички страни поддържането на конструктивен диалог. Ние сме проактивни със задлъжнелите потребители, за да намерим заедно работещо решение, да изготвим план и да се върви към решаване на казуса. Ние сме медиатор, инициираме отстъпки, разсрочваме и осигуряваме гратисни периоди отново според нуждите на потребителите и го правим с уважение и като зачитаме достойнството на човека срещу нас. Немислимо е това да се нарече „притискане“.

През есента обявихте спад в задлъжнялостта на домакинствата, защото потребителите са по платежоспособни, каква е оценката с днешна дата?

– Тенденцията за спад в задлъжнялостта продължаваше до момента на обявяване на извънредното положение. Разбира се, ситуацията с COVID-19 рязко промени общата картина в целия свят и няма как да очакваме платежоспособността на хората да не бъде засегната.

Наблюдава ли се промяна в размера на дълговете?

– Все още е рано да се каже с колко ще нарасне средният размер на задълженията, както и общият обем. Това предстои да разберем. Покачването обаче е неминуемо.

Кои са основните ви клиенти през последните шест месеца?

– Няма как да разглеждаме период от 6 месеца и той да дава коректна информация. Във времево отношение можем да обособим два етапа. Преди 13 март потребителите бяха от всички сфери на икономиката, с различни по размер и вид кредити. След обявяването на извънредно положение обаче ситуацията се промени. Отличиха се конкретни профили, които изпитваха по-сериозни затруднения. Това са главно работещи в хотелиерството и ресторантьорството, в магазини за мода и облекла, салони за красота. Отражение наблюдавахме и при хората със свободни професии – т.е. тези, които са се самоосигурявали или са били на граждански договори и в момента не могат да разчитат на трудовата борса.

Каква е прогнозата ви за дълговете на домакинствата предвид това, че много загубиха работата си, други са с намалени доходи и неизменно икономическа криза ще последва тази с коронавируса?

– Да, пазарът на управление на вземания е част от общата икономическа картина в страната и няма как да бъдем изключение от общия негативен тренд. В този смисъл, очакванията ни са задлъжнялостта да нарасне. В същото време събираемостта ще се затрудни. Затова е много важно да се прилага правилен подход към клиентите, който неизменно включва съобразяване със ситуацията и изготвяте на индивидуален план.

Член ли е на асоциацията дружеството „Свети Георги груп“ или „С. Г. Груп“ , от което е част то и което получи 75 млн. лв. заем от Българската банка за развитие? Как се отрази на имиджа на колекторските агенции този случай?

– Списъкът с членовете на Асоциацията е публичен и винаги достъпен на интернет страницата ни. Още от учредяването на организацията основен принцип за прием е било стриктното спазване на етичните и коректни практики в индустрията на изкупуване и събиране на вземания. Всеки обществен скандал, в който е замесена компания от сектора, се отразява негативно на целия бранш. А истината е, че ние сме в ролята на медиатор между кредитора и неговия клиент, консултант, който търси най-ефективното решение на възникнал проблем.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Редица сдружения и асоциации по туризма са подали молба...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Юлия Навалная: От Путин може да се очаква всичко

Кремъл води отдавна войната си в сърцето на Европа

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img