Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! 11 задържани след терора в „Крокус сити хол“ край Москва (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

След нападението срещу културния център „Крокус сити хол“ в Красногорск, Подмосковие разследващите изземат оръжия и боеприпаси от сградата. Това показва кратко видео, разпространено от Държавния следствен комитет на Русия рано сутринта в събота. На видеото се виждат автомат „Калашников“ и колани с пълнители, пълнители и много куршуми. Разследващите събрат чували с гилзи.

Видеото е придружено от кратка информация, че оперативните действия на място продължават. Извършва се оглед на телата на загиналите. Следственият комитет потвърждава повече от 60 загинали, като се посочва: „За съжаление количеството жертви могат да се увеличат.“ Назначават се за провеждане всички необходими експертизи – генетични, балистични, дактилоскопични. Ще бъдат прегледани и всички записи на камери от видеонаблюдението.

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, като се позова на кореспондент на мястото на инцидента, че телата на загиналите към събота сутринта вече са изнесени от културния център. Според властите повече от 60 души са били убити и около 145 души са ранените.

Нападението над „Крокус сити хол“ започна вчера вечерта, преди концерт на рок групата „Пикник“. Няколко въоръжени мъже откриха огън от партерния етаж, продължавайки да стрелят и в други помещения. Според свидетелства те са предизвикали и пожар, който обхвана поне 1/3 от сградата. Пожарникарите се бориха с огъня часове наред, а след като първоначално бе съобщено, че пожарът е овладян, на сутринта отново се появиха открити пламъци. В потушаването на стихията се включиха и хеликоптери.

ДАЕШ, афганистанският клон на ислямската организация, в изявление пое отговорност за извършения терористичен акт. В кратко изявление се посочва, че хората й са се прибрали невредими.

115 души от посетителите на събитията в „Крокус“ са хоспитализирани, като 5 от тях са деца. 60 от пострадалите са в тежко състояние, по данни на Министерство на здравеопазването на Руската федерация. Здравната служба на Подмосковието публикува обаче списък с имената на 145 пострадали. Министерството на извънредните ситуации пък предостави списък с 99.

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

При проследяване на събитията ТАСС посочва, че още при първите информации Червеният площад в Москва е отцепен, а мерките за сигурност на летищата и всички културни зали и центрове са усилени. В Москве и Подмосковието бяха отменени всички масови мероприятия.

Телеграм-каналът Baza съобщи, че правоохранителинте органи издирват четирима души в камуфлажни дрехи, които са напуснали мястото на престъплението. Агенция РИА публикува снимка на бял автомобил Renault Symbol с регистрационни номера от Тверска област.

Новая газета Европа“ идентифицира последния собственик на автомобила, който го е продал преди около седмица на брата на своята жена. Той пък заявила, че автомобилът е нужен на негов приятел. Руските медии съобщиха, че автомобилът е бил пребоядисан – преди това е бил черен на цвят.

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

По-късно се руските медии съобщиха, че се издирва още един автомобил, втори – Renault Fluence сив на цвят.

Комерсант“ съобщи, позовавайки се на правоохранителните органи, че нападателите са имали военна или поне стрелкова подготовка. Анонимни канали в Telegram съобщиха, че терористите са засечени в Брянска област, като един от тях дори е бил неутрализиран.

Официалните руски власти до сега съобщаваха никаква информация по въпроса за терористите. Малко след 10 ч. българско време на официалния сайт на Кремъл беше оповестено, че шефът на руската служба за сигурност ФСБ Александър Бортников е докладвал на президента Владимир Путин за задържането на 11 души, включително четиримата преки участници в терористичната атака в „Крокус сити хол“.

@news24sofia.eu Масова стрелба в концертна зала в Москва, над 40 жертви и поне 100 ранени #news24sofia #news24sofiaeu #fyp #foryou ♬ original sound – News24sofia.eu

Бортников също информира руския държавен глава за работата на ФСБ за идентифициране на базата терористите.

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на „Ислямска държава“ е отговорността за въоръженото нападение.

САЩ също така припомниха, че са предупредили Русия през последните седмици за опасността от атака.

Снимка: Държавния следствен комитет на Русия
Снимка: Държавния следствен комитет на Русия
Снимка: Държавния следствен комитет на Русия
Снимка: Държавния следствен комитет на Русия
Снимка: Държавния следствен комитет на Русия
Снимка: Държавния следствен комитет на Русия
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и...

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски...

ПП-ДБ: Причината за новите избори е Делян Пеевски

"Решението да отидем на нови избори, беше на Делян...

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img