https://www.gerb.bg/bg

Започва процесът по изваждането на индийските работници от срутения тунел

Снимка: EPA/HARISH TYAGI

Индийски спасителни екипи успяха да пробият скалите и отломките, за да стигнат до заседналите в срутен тунел 41 строителни работници в Хималаите. До момента работниците са прекарали 17 дни и нощи в капана, съобщава „Ройтерс“.

Започва процесът по изваждането на мъжете, един по един на носилки на колела през тясна тръба с ширина 90 см., като първият работник вече е изваден.

Три екипа, всеки от по четирима спасители, първо ще влязат в тунела, където работниците са заседнали, за да ги подготвят да бъдат изтеглени, поясни Сайед Ата Хаснаин, член на Националния орган за управление на бедствия, който наблюдава спасителните усилия.

„Занимаваме се с това повече от 400 часа и ще вземаме всички предпазни мерки до края“, подчерта той пред репортери в Ню Делхи, като добави, че изваждането на мъжете ще отнеме от три до пет минути на човек.

Работниците са от най-бедния щат в Индия и са блокирани в 4,5-километровия тунел в щата Утаракханд, Северна Индия, откакто той се срути на 12 ноември.

Те са получавали храна, вода, светлина, кислород и лекарства през тръба, но опитите да се прокопае тунел, за да бъдат спасени с мощни пробивни машини, бяха осуетени неколкократно.

В понеделник правителствените агенции се обърнаха за помощ към миньори „плъхове“, за да пробият на ръка скалите и чакъла от вътрешността на 90 см широка евакуационна тръба, прокарана през отломките. Те използват стар и опасен метод, чрез който в Индия се отстраняват въглищни находища през тесни проходи. Името идва от приликата му с плъхове, които ровят през тесни проходи. Миньорите пристигнаха от Централна Индия, работиха през понеделник вечерта и до вторник следобед пробиха 60-те метра скали, пръст и метал.

„Работата по полагането на тръби в тунела за извеждане на работници е завършена“, заяви главният министър на щата Утаракханд Пушкар Сингх Дхами в Twitter (X), и благодари на хиндуисткото божество Баба Баух Наг Джи, на неуморните спасители, както и на милионите индийци, които са се помоли за мъжете.

Десетки спасители с въжета, стълби и носилки влязоха в тунела, а 41 линейки бяха подредени отвън, за да откарат 41-те мъже в болница на около 30 км. Хеликоптерите са в готовност, за да превозят работници до по-голяма болница в град Ришикеш, в случай че някой от тях се нуждае от специализирана помощ. Импровизирано медицинско заведение с 10 легла и кислородни бутилки също беше подготвено в тунела за тези, които може да се нуждаят от спешна помощ на място, казаха служители.

Някои спасители с каски направиха знаци на победата и позираха за снимки. Други носеха гирлянди от невен, за да посрещнат работниците в традиционен индийски стил. Роднини на затрупаните мъже, които къмпингуваха близо до мястото, бяха вкарани в тунела с багаж, готови да придружат мъжете до болницата. „Когато той излезе, сърцето ми ще се съживи отново“, каза бащата на единия от заседналите работници – Манджит Чаудхари.

Тунелът е част от магистралата Чар Дам на стойност 1,5 милиарда долара – един от най-амбициозните проекти на министър-председателя Нарендра Моди, насочен към свързване на четири индуистки места за поклонение чрез 890-километрова мрежа от пътища.

Властите не съобщават какво е причинило пропадането, но регионът е предразположен към свлачища, земетресения и наводнения. Тунелът не е имал авариен изход и е построен чрез геоложки разлом, каза пред „Ройтерс“ член на група от експерти, разследващи бедствието. Проектът Чар Дам беше изправен пред критики от експерти по околната среда и част от работата беше спряна, след като стотици къщи бяха повредени от слягане на почвата по маршрута.

Правителството заяви, че е използвало екологични техники, за да направи геологично нестабилните участъци по-безопасни. Оттам също така нареди на Националния магистрален орган на Индия да одитира 29 тунела, които се изграждат в цяла Индия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg