https://www.gerb.bg/bg

Започна акция „Зима“

Снимка: архив Тодор Стефанов, Информационна агенция News24sofia.eu

От днес, 15 ноември, стартира акция „Зима“. Тя ще продължи до 14.12.2023 г., съобщава БиТиВи. Акцията се провежда на територията на цялата страна. Тя ще има три кампании.

Акцията се провежда вече 29 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР-Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“ и Българския Червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура“ и други институции.

Има три категории глоби, в зависимост от нарушенията. Ако неизправността е незначителна санкцията е 50 лв. В тази категория влизат нарушеният от типа износени гуми и непочистен номер. Ако повредата носи значителен риск, глобата е 200 лв., като в тази графа са изгорели крушки на фаровете, например. При опасните неизправности глобата стига 500 лв.

Първата кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ от 15 до 24 ноември е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други. Акцентът е извършване на проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планирани са съвместни с органите на местната власт проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

Втората кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ ще се проведе в периода от 25 ноември до 04 декември. Тя е насочена към превенция над поведението на пешеходците, пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“ ще се проведе от 5 до 14 декември 2023 г. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, като независимо от обявените теми на кампаниите при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взема отношение.

Освен това по време на акция „Зима“ е планирано и извършването на оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия.

Гумите за зимни условия трябва да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Винаги в багажника на автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg