Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Закриват затвори в Русия – затворниците са на фронта

Снимка; iStock by Getty Images

Комисарят по правата на човека в Красноярския край в Далечния изток на Русия Марк Денисов каза, че тази година ще бъдат затворени няколко изправителни институции поради намаляване на броя на осъдените – те са били вербувани за войната в Украйна. За това пише вестник „Комерсант“.

Отбелязвам една тревожна тенденция: еднократно голямо намаляване на броя на затворниците в условията на Специалната военна операция (СВО) – както руските официални лица наричат войната в Украйна, накара някой да докладва на върха за необходимостта от затваряне на пенитенциарните институции, с цел оптимизиране и спестяване на пари. Редица институции ще бъдат затворени тази година в нашия регион. Най-известни са институциите в Арейски и Громадск„, цитира вестникът омбудсмана.

Комисарят по правата на човека смята затварянето на колониите за неуместно, тъй като „всичко ще се върне към нормалното, защото социалната структура на обществото не се е променила„, посочва „Комерсант“.

Масовото набиране на затворници за войната започна през лятото на 2022 г. Отначало в това беше замесен ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин (той загина при самолетна катастрофа през август 2023 г.), след това руското министерство на отбраната се намеси. От февруари 2023 г. затворниците се изпращат на фронта изключително от военните.

Амнистирането на затворници, завърнали се от фронта в Украйна не се възприема еднозначно от руското общество и съществуват основателни съмнения, че освободените затворници може да се завърнат към престъпния начин на живот и се превърнат в проблем за местните общности.

В медиите стана известен случай, при който в село Кутана в Якутия (Република Саха) бивш затворник, завърнал се от войната в Украйна, извърши двойно убийство.

На 24 февруари тази година бившият затворник счупи главата на 34-годишен мъж с лост и удари 64-годишна жена с брадва – както се казва в изявление на Следствения комитет на Република Саха, „заради стари обиди„.

Убитата Валентина Фьодорова е била начален учител с 40-годишен стаж. Тя беше победител в конкурса „Най-добър учител на Русия“ и е получила парична награда от Владимир Путин.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Русия видя страх от конкуренция зад енергийните санкции на САЩ

Съединените щати престанаха да крият истинското намерение за въвеждане...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Ирак екзекутира 11 бойци на „Ислямска държава“

Те са били осъдени на смърт по обвинения в тероризъм

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img