https://www.gerb.bg/bg

Задържаха Васил Божков на Летище София, има 19 обвинения, и е свидетел на прокуратурата (ОБЗОР)

Как Божков напусна VIP терминала на летището в София може да гледате във видеото ТУК:

Васил Божков, който от три години пребиваваше в Дубай, е кацнал на летище София, обяви самият той в профила си във фейсбук в 15:10 часа в петък (25 август) със съобщението: „Кацнах. Имам среща с бухалките.“ Малко след пристигането на самолета с полет от Обединените арабски емирства от прокуратурата уточниха, че на Божков е наложена мярка 72 ч. задържане под стража.

Адвокатът на бизнесмена Стоян Баумайер посочи, че не може да коментира дали Божков има договорка с прокуратурата и обясни, че той се връщал, за да изчисти името си.

Васил Божков се прибира в България?

Арестът на Божков беше предизвестен заради повдигнатите му общо 19 обвинения през 2020 г., откогато той е в Дубай. Няма информация по кои е задържан и има ли нови повдигнати.

Снимка: БГНЕС

На летището преди 15:00 ч. имаше засилено полицейско присъствие, екипи на „Гранична полиция“, както и специализирани автомобили на съдебната власт, след като в петък сутрин Божков сам съобщи в профила си във фейсбук, че се прибира в България, а веднага след това от МВР и прокуратурата реагираха, като припомниха, че той трябва да бъде задържан за 72 часа по обвиненията, които са му повдигнати.

След съобщението на Божков, че се прибира в България адвокатът му Георги Гатев потвърди пред репортер на Информационна агенция News24sofia.eu, че клиентът му пътува. Той също заяви очакванията си, че Божков ще бъде задържан на летището. По думите му, има процедури, които трябва да се спазят. Юристът каза, че дали Божков ще говори пред медиите решава той самият и дали това ще стане ще се разбере в следващите дни.

Снимка: БГНЕС

Абсурдно е. Те нямат нищо общо. Пътищата на Васил Божков и Алексей Петров никога не са се пресичали„. Така адвокат Баумайер коментира медийни публикации, които обвързват убийството на бившата барета миналата седмица с решението на Божков да се прибере в България. „Не вкарвайте клиента ми във филми, за които той дори не знае, че е имало кастинг„, призова адвокатът.

Васил Божков е задържан. Ще бъде откаран в МВР болница за преглед. След това ще бъде разпитан от прокуратурата. До завчера нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната заради съображения за неговата сигурност„, обясни Стоян Баумайер.

Знам за какво е арестуван, но ще го коментираме след понеделник. Съветвам ви да следите социалните профили – там ще има допълнителна информация„, обясни адвокатът.

Снимка: БГНЕС

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че днес Божков (посочен в съобщението на държавното обвинение само с инициали), който е обявен за международно издирване, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП „Летище София“. От прокуратурата припомнят, че срещу него се водят досъдебни производства, без да посочват точния им брой и допълват, че той има наложена мярка задържане за срок до 72 часа.

Прокуратурата ще разпита и “свидетеля” Васил Божков (ВИДЕО)

В тази връзка Софийската градска прокуратура и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо В.Б., като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения. Предстои наблюдаващите прокурори да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража„, посочват в съобщение от прокуратурата.

Божков има качеството на свидетел по друго досъдебно производство, водено в Софийската градска прокуратура, посочват още в съобщението от държавното обвинение. По това разследване са изпращани молби за международна правна помощ, които не са били изпълнени. Предстои призоваването на Божков за разпит в качеството му на свидетел по наказателното производство, допълват още от прокуратурата.

Снимка: БГНЕС

Васил Божков не е никакъв по делото за рекета над него, той не е разпитван като свидетел„, обясни пред ИА News24sofia.eu по-рано днес адвокатът му Георги Гатев в отговор на въпрос дали ще бъде разпитан по делото, образувано по сигналите и твърденията на Божков, че е заплащал „такса спокойствие“ на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър в правителството му Владислав Горанов.

От отговора на адвоката се разбра, че Божков ще говори, ако бъде конституиран от прокуратурата като свидетел, тоест ще говори, ако бъде питан.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Украйна ударно внася ток от пет европейски страни

Украйна планира рекорден внос на електроенергия от пет европейски...

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg