https://www.gerb.bg/bg

„За достъпна и качествена храна“ се зарича да брани правата на гражданите въпреки натиска

Снимка: iStock

Ще продължим да защитаваме правата на българските граждани, колко и силен да е натискът срещу нашите действия. Всеки българин има правото да консумира качествена храна. Това се заявява в позиция на сдружение „За достъпна и качествена храна“ по повод пресконференция на тема: „На кого служи манипулацията за качеството на българското сирене?“.

Припомняме, че на пресконференцията вчера от Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обвиниха сдружението в неверни твърдения и обявиха, че се води кампания срещу българските продукти от овче мляко. Поводът са оповестените от „За достъпна и качествена храна“ през септември резултати от проучване, отчитащо драстични разминавания в описания на етикета и реалния състав на български сирена и кашкавали. От БАБХ признават, че цитираните резултати са от акредитирана лаборатория, но имат забележки по отношение на начина на извличане на пробите и съвместимостта на метода на анализ с разпоредбите в ЕС.

От „За достъпна и качествена храна“ посочват, че сдружението е учредено преди 3 години, за да повдигне темата за качеството на българските продукти. От неправителствената организация (НПО) уверяват, че дейността й е абсолютно безкористна и се извършва на доброволни начала с помощта на над 30 души, които се борят за качествена и достъпна храна от български производители. В позицията се допълва, че основната цел на сдружението е да защитава правото на българските граждани да получават качествени и здравословни хранителни продукти със съдържание, отговарящо на етикета в търговската мрежа.

От организацията отбелязват, че в потребителска й платформа годишно постъпват ад 500 жалби, сигнали и оплаквания срещу търговци и производители. Те най-често касаят храни от т.нар. малката потребителска кошница. От сдружението добавят, че се стремят със собствени средства и усилия да проверяват сигналите преди да ги предадат към компетентните институции, за да са сигурни, че те са основателни. За целта се ползват акредитирани европейски лаборатории за тестване на.

Поради съмненията, изразени във връзка с използваните лаборатории, сме в готовност да изискаме становище от компетентните наднационални европейски органи относно акредитацията и методите, които са използвани„, за казва още в позицията.

Към момента от „За достъпна и качествена храна“ са подали над 50 сигнала към БАБХ, депозирани по един и същ начин – като се представя на компетентния орган наличната информация, включително направени в акредитирани лаборатории тестове. От сдружението уверяват, че и за последния случай е подаден по указния ред сигнал до БАБХ с вх. № 18488 от 25 септември 2023 г.

От организацията опровергават обвиненията, че разпространяват информация за недоизяснени случаи, достигаща до крайните потребители, с която увреждат имиджа на българските продукти. От сдружението обясняват, че до момента Българската агенция по безопасност на храните е упражнявала контролните си функции по отношение на сигналите им и повечето проверки са приключвали с издадени актове или предписания за нарушения.

Такъв бил случаят и с предходен сигнал (с вх. №. 9850 от 19 май 2023.) по повод качеството на продукти „овче сирене„. След оповестяване на образувано в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) производство било съобщено, че според предоставената от БАБХ информация от юни и септември 2023 г.) във връзка с получен от сдружението сигнал са взети четири проби от овче сирене от търговската мрежа от произволно избрани партиди, което е произведено от посочените в сигнала млекопреработвателни предприятия. Пробите са изпратени в лаборатория в Хърватия, определена поради използването на акредитиран метод за откриване на казеин от краве мляко в млечни продукти от овче, козе, биволско мляко и смеси от тях. В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко в овче сирене – 63 ± 7,55% и 7 ± 0,84%. От решение № 954 от 28 септември 2023 г. на КЗК става ясно, че във връзка със сигнал на организацията в резултат от извършен контрол от страна Българската агенция по безопасност на храните на две млекопреработвателни предприятия са издадени актове за налагане на административно- наказателни мерки по Закона за храните.

Считаме, че горното е абсолютно доказателство, че сигналите ни не са безпочвени, а напротив -притесненията ни се потвърждават от БАБХ. Относно критиката, защо не оповестяваме имената на съответните нарушители, ние нямаме за цел да увреждаме ничий имидж и да нарушаваме българското законодателство. Напротив, ние искаме единствено гаранция, че срещу парите си потребителите получават продукт отговарящ на написаното върху опаковката му„, се изтъква в позицията.

От сдружението са категорични, че ще продължат да защитават правата на българските граждани, колко и силен да е натискът срещу действията им, защото всеки българин има правото да консумира качествена храна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg