https://www.gerb.bg/bg

Вашингтон е обезпокоен от липсата на ясни военни цели у Израел

Снимка: EPA

Вашингтон е загрижен, че Израел няма реалистични военни цели в Ивицата Газа и че израелската армия все още не е готова да започне наземна операция с план, който може да проработи. Това заявиха високопоставени служители на администрацията на Байдън, цитирани от американския вестник The New York Times.

Вашингтон продължава да настоява, че Съединените щати не казват на Израел как да проведе кампанията си и подкрепят наземна инвазия. Въпреки това Пентагона изпрати генерал-лейтенант Джеймс Глин в Израел, за да помогне на израелците да планират войната в градска среда.

Служител на Пентагона каза в понеделник, че пътуването на Глин не означава, че американското военно ведомство взема решения за Израел. Според него генерал Глин няма да бъде на израелска територия, ако започне нахлуване в Газа.

Но американската администрацията в същото време е загрижена, че израелската армия все още няма ясен военен план за постигане на целта си за унищожаване на „Хамас“. По време на речта си в Тел Авив миналата седмица президентът Байдън също предупреди, че Израел ще се нуждае от „яснота относно целите и честна оценка дали пътят, по който върви, ще постигне тези цели„.

Американски служители казаха, че Израел трябва да реши дали например ще се опита да унищожи „Хамас“ с целенасочени въздушни удари, съчетани с целенасочени нападения на специални сили, или ще влезе в Газа с танкове и пехота.

И двете тактики биха довели до тежки жертви, но наземна операция може да се окаже много по-смъртоносна както за войските, така и за цивилните, казват американски служители. В Пентагона мнозина смятат първата тактика за предпочитана.

Сенатор Джак Рийд, който председателства Комисията по въоръжените сили, в понеделник призова Израел да отложи наземното си нахлуване в Газа, за да спечели време за преговори за освобождаване на заложници, да позволи на повече хуманитарна помощ да достигне до цивилните палестинци и да даде на израелските командири повече време за планиране на битките в градска среда.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията е претърсила парламентарния офис на виден политик от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg