https://www.gerb.bg/bg

В 3-дневен срок ни уведомяват, ако пътуваме без винетка

Уведомяват ни до 3 работни дни след установяване, че сме пътували без платена винетка. Това реши регионалната комисия в НС, гласувайки на второ четене Закона за пътищата. Ще ни уведомяват и чрез SMS.

Спор възниква дали този срок е разумен за неплатена ТОЛ такса. От МРРБ поискаха уведомлението да е до 14 дни, защото ведомството нямало как да се справи технологично. За такъв срок настоя и АПИ. Според омбудсмана Дияна Ковачева обаче този срок от 14 дни е твърде дълъг. През този период хората щели да трупат глоби.

Депутатите поспориха дали да не се удължи срокът за неплатена ТОЛ такса обаче. Според Николай Нанков при правоприлагането на промените от ТОЛ системата трябва да съобразяват този срок да се счита от получаването на ТОЛ декларацията. В период от 2 до 10 дни ТОЛ системата изчаква ползвателят да изпрати ТОЛ декларацията си. Ако в този период тя пристигне, нарушение няма. И Николай Нанков от ГЕРБ обясни, че европейският законодател е дал този 14-дневен срок, за да се генерира тази информация в ТОЛ системата.

За Виолета Комитова няма драма в 3-дневен срок потребителят да бъде уведомен, а ако в 10-дневен срок си подаде ТОЛ заявлението, няма да следва санкция.

Петя Аврамова предложи след установяване на нарушение за пътуване с неплатена ТОЛ такса да се уведомява потребителят в 3-дневен срок. Този текст бе възприет и от МРРБ, от АПИ и от превозвачите.

Законотворците записаха още, че ще ни уведомяват и за изтичане срока на винетката по мейл или с текстово съобщение.

Припомняме за случая с жителите на софийското село Пролеша, на които бяха наложени нарушения за стотици хиляди левове за винетни такси, въпреки че на пътя знак за това няма.

Служебният регионален министър Иван Шишков обвини правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов за ощетените шофьори. По думите му хората са били излъгани още на 28 февруари 2020 година, когато Министерски съвет решил да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище.

Депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков пък заяви, че няма обяснение как година и половина държавата не е уведомила жителите на село Пролеша край Боружище, че изключението за винетна такса, се отнася само до входа на град Божурище, а не за обиколния главен път около града, част от АМ „Европа“. Освен това стои и въпросът как потърпевшите не са били информирани за натрупаните глоби в размер на стотици хиляди левове.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg