https://www.gerb.bg/bg

Уличените за чадър над Семерджиев полицаи опирали пешкира

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Иван Георгиев

Криминалистът Иван Савов е убеден, че протекциите над Георги Семерджиев са били на по-високо ниво в йерархията на МВР.

От проверката в системата на МВР излезе информация, че Георги Семерджиев – мъжът, който преди месеци уби две жени на тротоар в столицата – е бил пазен от десетки полицаи. Министър Иван Демерджиев заяви вчера, че ще има и дисциплинарни уволнения на служители от системата.

Според Савов излязлата информация обаче е само върхът на айсберга и най-лесното, което е можело да се констатира. Редовите полицаи ще операт пешкира, заяви Савов в студиото на Нова телевизия.

Да кажем, че полицаите са виновни. Не ги оправдавам в никакъв случай, но според мен наистина тук е имало протекции от по-високо„, твърди Савов. Той беше категоричен, че няма как да бъде пуснат нарушител само с административно наказание, без ръководен служител да го разреши.

Такива неща се случват, ако някой от „високо каже не се занимавайте“ или „пуснете го„.

Това, което се знае в средите в София за този човек е, че той дълго време е пласирал наркотици и то не на дребно, а на едро за едно лице, което се укрива от дълго време.“ По-късно Иван Савов посочи все пак прякорът Таки.

Савов обясни, че по тази линия най-вероятно Семерджиев е бил разработван и е давал информация на службите. Много е вероятно точно по тази линия да е разпъната и тази „пелена върху него“. Нормално е службите да търсят хора вътре от системата за информация, но не е нормално да има протекция за престъпления.

Той е категоричен, че по време на огледа на местопроизшествието е нарушен процесуалният ред, също така е останал отворен въпросът за връзките на Семерджиев с лица от съдебната власт, което се е замело.

Иван Савов каза още, че военният прокурор, за който стана ясно, че веднага след злополучната катастрофа на бул. „Черни връх“ е бил на мястото на инцидента, се е опитал да укрие нещо. По думите му вероятно става въпрос за мобилен телефон или друга улика, която би могла да свърже Георги Семерджиев с определени лица.

Преди криминалистите на мястото на катастрофата са били въпросният военен прокурор, а по-късно и Симона Радева, която е влязла вътре в огражденията, разхождала се е, говорила е по телефона. Тази информация Савов я има от „първо лице“, т.е. от служител на реда, който е бил на място, а допълнително подчерта, че така на мястото и президентът да дойде не може да бъде допуснат по закон.

Друг отворен въпрос посочи Иван Савов – трябва да се изследва от къде Семерджиев разполага със сериозни финансови средства, как е финансирал автомивката си на място, за което е ясно, че струва скъпо.

На въпрос дали наистина полицията работи срещу Таки, а не със, Иван Савов посочи, че навсякъде може да има пробиви и недобросъвестни хора. Всички полицейски служби имат подобни проблеми, но тук трябва да светне една червена лампа. Особено внимание трябва да се обърне на подбора на полицейски служители, което се случва с най-ниските критерии.

Савов посочи, че това, че Симона Радева си е покрила критериите, не значи нищо. Така в системата на МВР влизат хора и полицейски униформи, които още преди кандидатстването изглеждат като престъпници, а тестовете са такива, каквито преди 15 години с такива критерии беше абсурд да влезе в системата на МВР.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg