https://www.gerb.bg/bg

Украйна проверява информацията за спирането на Starlink близо до Крим

Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Представителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки заяви, че информацията, че милиардерът Илон Мъск е наредил спирането на Starlink близо до Крим, за да попречи на атака с дрон срещу руския флот, трябва да бъде внимателно проверена, съобщава УНИАН.

Скибицки каза, че в началото на войната е имало много различни недоразумения поради невъзможността да се използва Starlink и голям брой технически проблеми, свързани с работата на тази система.

Военният припомни, че информационната кампания, провеждана от Руската федерация, оказва голямо влияние върху представянето на информацията, но не отрече или потвърди факта на операцията, в която Украйна се опита да атакува руския флот.

Припомняме, че собственикът на SpaceX Илън Мъск заяви, че не е ограничил достъпа на украинската армия до Starlink в анексирания от Русия регион Крим, тъй като мрежата по принцип не е била активирана в този регион.

Въпросните региони на Starlink не са активирани. SpaceX не е деактивирала нищо„, написа Мъск в Х доскоро известна като „Туитър“.

Бизнесменът каза още, че украинските власти са му изпратили спешна молба да активира Starlink „чак до Севастопол„, но той е отказал да го направи.

Очевидно целта беше да потопят по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да участва в крупен военен акт и ескалация на конфликта„, каза Мъск.

В четвъртък Си Ен Ен съобщи, че Мъск уж тайно е наредил спирането на сателитите Starlink близо до бреговете на Крим през 2022 г., за да попречи на украинската армия да атакува руския флот. Когато украински подводни дронове, заредени с експлозиви, се приближили до Крим, контактът с тях бил изгубен и те били изхвърлени на брега, без да причинят щети, според биография на Мъск, написана от журналиста Уолтър Айзъксън.

Този случай допълнително изостря въпроса за влиянието на Илон Мъск в глобалната политика и възможната етична отговорност, която той носи като собственик на ключови технологични ресурси. Списание New Yorker публикува статия през август, в която се твърдеше, че Мъск е имал контакти с руския президент Владимир Путин, информация, която до този момент не е била потвърдена независимо.

Според биографа Айзъксън, едно от главните опасения на Мъск била вероятността Русия да възприеме украинска атака като провокация, сходна на атаката на „Пърл Харбър“, и да отговори с ядрена сила. При приближение на украинските подводни дронове към Крим, те са загубили комуникация и са били изхвърлени на брега, благодарение на действията на Мъск, според книгата.

Само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на компанията си SpaceX, терминали „Старлинк“ на украинската армия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на топлата вода и...

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg