https://www.gerb.bg/bg

The Washington Post: Защо Москва не послуша САЩ за Crocus City Hall

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Повече от две седмици преди терористичната атака в предградията на Москва, правителството на САЩ е предупредило руските служители, че Crocus City Hall, популярно място за концерти, е потенциална цел.

Това пише The Washington Post, като цитира свои източници.

Високата степен на конкретност, предадена в предупреждението, подчертава увереността на Вашингтон, че именно групировката „Ислямска държава“ (ДАЕШ) е подготвяла нападение, което застрашава голям брой цивилни.

Това директно противоречи на твърденията на Москва, че предупрежденията на САЩ са били твърде общи, за да помогнат за предотвратяване на нападението.

Идентифицирането на концертната зала от САЩ като потенциална цел – факт, който не е бил коментиран досега – повдига нови въпроси за това защо руските власти не са предприели по-строги мерки за защита на мястото, където въоръжени мъже убиха повече от 140 души и подпалиха сградата.

Припомняме, че се появи и информация, че и Иран е предупредил Русия за възможността за голяма „терористична операция“ на нейна територия миналия месец, след разследването на двойните атентати на 3 януари в град Керман, при които загинаха близо 100 души.

Клон на ДАЕШ пое отговорността за атаката, най-смъртоносната в Русия от 20 години. Официални представители на САЩ публично заявиха, че групата, известна като „Ислямска държава-Хорасан“, „носи изключителна отговорност“, но руският президент Владимир Путин се опита да хвърли вината върху Украйна.

Атаката още повече руши образа на силата и сигурността, който руският лидер се стреми да предаде, и разкри фундаментални слабости в апарата за сигурност на нацията, който беше погълнат от повече от две години война в Украйна. Във вътрешен план оперативните служители на Путин изглеждат по-загрижени да заглушат политическото несъгласие и опозицията срещу президента, отколкото да изкоренят терористичните заговори, според анализатори и наблюдатели на руската политика.

Самият руски лидер публично отхвърли предупрежденията на САЩ само три дни преди атаката от 22 март, наричайки ги „откровено изнудване“ и опити за „сплашване и дестабилизиране на нашето общество„.

Преди това NSC призна, че Съединените щати са предали информация „за планирана терористична атака в Москва„, но не каза, че Crocus City Hall е посочена като възможна цел.

Говорител на Кремъл не е отговорил на въпросите на The Washington Post относно предупреждението на Crocus City Hall. Но във вторник Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия, каза пред репортери в Москва, че споделената от Съединените щати информация е „твърде обща и не ни позволява да идентифицираме напълно онези, които са извършили това ужасно престъпление„.

Наришкин каза, че в отговор на американското разузнаване Русия е „взела подходящи мерки за предотвратяване“ на нападение. Но видеото от мястото на клането показва, че въоръжените мъже не са изправени пред значителна съпротива. Руските медии съобщиха, че специализирани полицейски части са пристигнали повече от час след началото на стрелбата, а след това са изчакали повече от 30 минути, преди да влязат в сградата, в който момент нападателите вече са избягали.

Някои от атентаторите се оказаха таджикистански граждани. Таджикистан задържа девет души, заподозрени във връзки с масовата стрелба.

Членовете на терористична клетка от чужди граждани, задържани по време на специална операция в Дагестан, са доставяли пари и оръжие на терористите, извършили нападението в „Крокус Сити Хол“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел възнамерява да разшири офанзивата в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си офанзива в град...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

Папата отново призова за преговори за мир в Украйна

Папа Франциск в интервю за журналисти от американската телевизионна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg