https://www.gerb.bg/bg

Терзиев след одита в ЦГМ: Липсват отчетност и прозрачност

Снимка: Снимка: Минко Чернев, БТА

ЦГМ не изпълнява точно и пълно задълженията си за отчетност и прозрачност спрямо СО, а самите задължения могат да бъдат чувствително доразвити и прецизирани. Не са предоставяни – регулярно или изобщо – месечни и тримесечни отчети за изпълнение на дейностите по договора със СО. Ако направление „Транспорт“ разполага с тази информация, то ще може да следи отблизо ресурсната обезпеченост на сектора и да прави стратегии за неговото финансиране и управление. Неизпълнението на тези задължения затруднява или прави невъзможна своевременната реакция в случай на възникнали съществени проблеми по обезпечаването на столичния транспорт.

Това коментира столичният кмет Васил Терзиев в профила си във „Фейсбук“. Столичната община публикува във вторник резултата от възложения одит на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и това бе поводът за коментара му. 

Одитът бе иницииран от самия Терзиев през януари и се очакваше да продължи 45 дни.

Обект на проверката бяха:

  • провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, договори, документи по тяхното изпълнение и плащания;
  • справки от счетоводни регистри;
  • тримесечни и годишни отчети за изпълнението на Бизнес-плана на Дружеството;
  • Годишен финансов отчет и доклад за дейността, както и заверяването на Годишния финансов отчет на Дружеството от независим одитор за периода 01.01.2022 г. – 31.12.2023 г.;
  • вътрешни правила и регламенти, документи, свързани с изпълнението и отчитане на транспортната задача;
  • деклариране и заплащане на местни данъци и такси;
  • наемни договори, сключени от страна на ръководството на ЦГМ ЕАД и др.

Пълният текст на доклада от над 100 страници за периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г., е достъпен на официалната интернет страница на общината.

Как очакваме София да се развива, транспортът на София да се развива, ако ние нямаме данни накъде вървим? Какво прави надзорният съвет на ЦГМ, който се предполага да защитава интересите на софиянци в дружеството?“, поставя още като въпроси столичният кмет.

Конструктивният прочит на ситуацията е, че СОС и мнозинствата в него има какво да направят, за да може тези общински дружества да носят принос за града, а не липси, посочва Васил Терзиев.

Публикуваме доклада от вътрешния одит на ЦГМ, за който получаваме множество въпроси. Ние също имаме множество въпроси. Някои от тях – реторични. Имаме и призив – всички дружества, на които Столичният общински съвет (СОС) е принципал, да преминат в режим на пълна прозрачност. Този доклад отваря разговора за управлението на двумилиардна икономика в София, колкото са оборотите на дружествата, написа Терзиев.

От състоянието на ЦГМ зависят 0,5 млрд. лв. на софиянци и целият столичен транспорт (освен метрото, чиято дейност следва да е предмет на отделен анализ).

Терзиев припомни, че много от мандатите на управителните органи на общинските дружества особено в сектор „Транспорт“ са изтекли и е крайно време да бъдат променени.

Около 135 млн. лв. са натрупани и осчетоводени като вземания за комисиони на Центъра към Столична община (СО) по баланса на дружеството. Тези вземания обаче не са документирани надлежно съгласно българското данъчно и счетоводно законодателство, което на свой ред затруднява законосъобразното им изплащане от общината, посочи Васил Терзиев. По думите му отписването или иначе казано счетоводното отразяване на тези вземания като несъбираеми по баланса на ЦГМ сериозно би разклатило финансовото състояние на последното с голяма вероятност то да изпълни условията на Търговския закон за подаване на молба за несъстоятелност.

Според кмета на въпроса защо проблемът е бил неглжиран толкова години трябва да отговори ръководството на ЦГМ през годините и ресорният заместник кмет на СО за съответния период.

Докладът нееднократно изтъква липсата на ясни стандарти, правила и критерии, разписани във вътрешните документи на ЦГМ и установени в договорната рамка със Столична община като причина и възможност за слаба фискална дисциплина, непрозрачност и допускане на документални несъответствия и непроследимост на разходваните средства, пише още Васил Терзиев и допълни, че упражняването на контрол и натиск за въвеждане на такива ясни правила и стандарти винаги е било в правомощията на СОС, като собственик на ЦГМ.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Президентът на Египет: Израел не полага усилия за спиране на огъня в Газа

Израел продължава да избягва усилията за постигане на прекратяване...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg