Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Тайпе пак предупреди Китай срещу новите маршрути за полети през Тайванския проток

Снимка: iStock

Тайван предупреди, че решението на Китай да открие нови въздушни маршрути, които минават опасно близо до два острова, контролирани от Тайпе, крие риск за безопасността на полетите и е било взето без консултация, съобщава „Ройтерс“.

Тайпе посочи, че ще изисква всеки самолет, който използва някой от тези маршрути, да промени курса си.

През януари правителството на Тайван се разгневи, след като Китай „едностранно“ промени въздушен маршрут, наречен M503, близо до чувствителната средна линия в Тайванския проток. Китай счита демократично управлявания остров за своя територия.

Новите китайски маршрути до китайските градове Сямън и Фуджоу, наречени съответно W123 и W122, се свързват с маршрута M503 и вървят успоредно със съществуващите маршрути до островите Кинмен и Мацу, по които се изпълняват редовни полети до и от Тайван.

През януари Китай обяви, че отваря маршрути от запад на изток – т.е. в посока Тайван – по двата маршрута от Сямън и Фуджоу. Досега обаче страната не беше обявила кога те ще влязат в експлоатация.

По-рано днес китайският регулатор на гражданската авиация съобщи, че по тези маршрути вече се изпълняват полети и добави, че от 16 май „допълнително ще оптимизира“ въздушното пространство около летище Фуджоу.

Това са четири дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Тайван Лай Чинг-те, когото Пекин смята за опасен сепаратист. Лай многократно е предлагал преговори с Китай, но предложението му е било отхвърляно.

Китайският регулатор добави, че промените в маршрутите ще допринесат за посрещане на „нуждите за развитие“ на полетите по крайбрежието на Китай, ще гарантират безопасността на полетите, ще увеличат способността за реагиране при гръмотевични бури и ще подобрят нормалните полети.

Администрацията за гражданска авиация на Тайван заяви, че мярката сериозно е повлияла на безопасността на въздухоплаването в тайванското въздушно пространство и я нарече едностранен ход, предприет без консултация.

Отбелязва се, че в най-близката си точка, близо до Кинмен, има само 1,1 морска миля разстояние между китайските и тайванските полети.

Въздушното пространство между двете страни е много малко и има определени рискове„, предупреждават от тайванската служба.

Тайван не разрешава на китайски самолети да летят във въздушното пространство, което Тайпе контролира около Кинмен и Мацу.

Средната линия на протока години наред е служила като неофициална граница между Тайван и Китай и не беше пресичана от военни самолети от нито една от страните.

Китай обаче твърди, че не признава съществуването на линията и китайски военни самолети вече редовно прелитат над нея.

Самолетите до и от Тайван и китайските градове Сямън и Фуджоу преминават по обиколен маршрут – те заобикалят средната линия и не прелитат директно през протока. Вътрешните тайвански полети до Кинмен и Мацу летят директно през пролива.

Тайван се оплака от маршрута M503 и през 2018 г. Тогава островът съобщи, че Китай е отворил северната част от маршрута, без първо да информира Тайпе за това, което е нарушение на споразумение от 2015 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще пътува...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

Самолет кацна аварийно в Ню Йорк след инцидент

Върнал се е на летището малко след излитането

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Паркираме безплатно в центъра на София по време на празниците

Безплатно ще бъде паркирането в "синя" и "зелена" зона...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img