https://www.gerb.bg/bg

Строителният бранш иска точни параметри за инженеринг

Координационен съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството настоява за неотложни промени в законодателството, което регулира инвестиционно-строителния процес.

На пресконференция в БТА председателят на Камара на архитектите в България (КАБ) арх. Владимир Милков заяви, че от КАБ искат да се прецизират в Закона за устройство на територията (ЗУТ) членовете, които определят едновременното възлагане на проектиране или строителство на едно и също лице. Ние не сме против инженеринга, но текстовете трябва да се прецизират къде той е най-подходящ като процедура за обществена поръчка, подчерта арх. Милков.

Той обясни, че инженеринг се прилага във всички европейски страни, само че те са се дефинирали в кои области, в кои видове сгради е подходящ като инструмент и къде трябва да се наблегне на архитектурния конкурс. Точно в тази част много внимателно да се проучи европейският опит и да се приложи у нас най-доброто. Инженерингът може да се приложи в атомна електроцентрала, при типови сгради, супермарките, помпени и пречиствателни станции, уточни архитектът. Припомняме, че служебният министър Виолета Комитова разкритикува практиката на инженеринг, чрез която се избягват отделни поръчки, но и се изкривяват параметри, както и възможностите за контрол върху инвестиционната и строителната дейност.

Строителният бранш ще иска среща с вицепремиера и финансов министър Асен Василев за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които точно касаят сектора „Инвестиционно проектиране и устройствено планиране“. „По-подходящ момент за радикална промяна в законодателството няма и ние трябва да бъдем на висотата на положението и да използваме този момент“, обясни Милков. Той вярва, че новото правителство ще приеме предложенията на бранша, ще се възползва от тяхната експертизата и ще постигнат спешни промени в ЗУТ, а също така да им бъде даден картбланш за работа по нов закон или кодекс.

Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ, заяви, че от бранша няма да допускат отделни администрации да не се съобразяват с мнението на бранша. Предварителният проект на кодекс обединява ЗУТ, Закона за регионалното развитие, Закона за устройство и застрояване на Столична община и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които имат пряко отношение към инвестиционния процес. Предстои проектът да бъде подложен на обществено обсъждане и в кореспонденция с МРРБ, от строителния бранш се надяват техният кодекс да стигне до разглеждане в държавните институции.

КАБ предлага основни две основни фази на проектиране – фаза „Инвестиционен проект за одобряване“ и „Инвестиционен проект за изпълнение“. КАБ предлагат още регионите да се следят до четири броя, а не до шест.

Инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камара на строителите в България (КСБ), определи като огромно постижение обединението на строителния бранш. „Законодателството невинаги е в нашите ръце и можем да го управляваме. Наистина участваме във всички възможни комисии, в които желаем да се опитаме да подредим нашата къщичка и да я подредим по такъв начин, по който да работи добре за обществото и за всички нас“, категоричен бе инж. Терзиев.

Според него, който и да дойде от чужбина, без да се обърне към строителния бранш и проектантите, нямало как да се случи строителството. Браншът иска да е достатъчно конкурентоспособен и да свърши нещата както трябва.

Координационният съвет настоява новото правителство да работи в сътрудничество с бранша за постигането на 7 приоритета: интегриране и оптимизиране на ключовите нормативни документи в сектора, намаляване на административната тежест и сложните процедури, публичната администрация да не се ангажира с необосновани функции, ограничаване на корупционната среда и предпоставките за корупция, подобряване на ефективността и сроковете на планиране в сектора, гарантиране на експертен подход, публичност и прозрачност, въвеждане на единна информационна система, архив и дигитализация и стимулиране на инвестиционната активност в синхрон с добрите европейски практики.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg