https://www.gerb.bg/bg

Сръбските военни искат от Вучич да върне наборната служба

Снимка: EPA/DIMITRIJE GOLL / SERBIAN

Сръбските военни поискаха от президента Александър Вучич да възстанови наборната служба 13 години след края на задължителната казарма в западната ни съседка, съобщава балканската медия N1.

Решението за преустановяване на задължителната военна служба беше взето от сръбското правителство през 2010 г. и влезе в сила в началото на 2011 г. Наборната повинност беше заменена от доброволна служба и изборът на армията като кариера както за редовния, така и за резервния персонал. Възможното възстановяване на наборната военна служба беше повдигано няколко пъти през последните няколко години както от властите, така и от опозицията, особено преди избори.

С цел повишаване на отбранителните способности на армията на Сърбия, чрез подмладяване и насърчаване на набора и обучението на активен и резервен персонал, Генералният щаб, като най-висш експертен и щабен орган за подготовка и използване на армията на Сърбия в мир и война, стартира инициативата и предложи на президента на републиката и върховен главнокомандващ на армията на Сърбия Александър Вучич възстановяване на задължителната военна служба с продължителност четири месеца„, се казва в изявление на министерството на отбраната.

В изявлението се казва, че предложението на Генералния щаб идва след подробни прегледи на цялостната ситуация със сигурността и предизвикателствата пред Сърбия като военно неутрална страна. В прессъобщението се добавя, че предизвикателствата налагат необходимостта от адаптиране на моделите за набор, за да се позволи „укрепването на цялостния потенциал за набиране и обучение на голям брой граждани за отбраната на нашата страна„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg