Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Спартак е на финал! Бивш играч от НБА изстреля плевенчани към битката за Купата (ВИДЕО)

Отборът на Спартак Плевен се класира за финала на тазгодишното издание на турнира за Купата на България. За първи път от 28 години насам плевенчани ще се борят за трофея от надпреварата, след като днес тимът на Любомир Минчев срази Балкан със 76:60 (20:15, 16:20, 18:15, 19:10) в първия полуфинал в зала “Арена Бургас”. Така Спартак ще се опита да прибави втора Купа на България в своята витрина след тази през 1996-а, когато тимът е под името Плама Плевен и е воден от Георги Младенов, Цветан Антов, Хрисимир Димитров, Васил Стоянов и треньора Дарин Великов.

В утрешния финал отборът на Спартак ще се изправи срещу победителя от двойката Черноморец – Рилски спортист. Двата тима ще определя втория финалист тази вечер от 19:00 часа, а самият финал ще започне утре от 18:00.

С основен принос за голямата победа на спартаклии бе бившият гард на Орландо Меджик Родни Първис, който изригна с впечатляващите 30 точки при 7/13 стрелба от тройката. Баскетболистът с 16 мача в най-силната лига в света завърши двубоя с +/- от +14 и с коефициент на полезно действие от 26. Неговото представяне бе определено като „страхотно“ от старши треньора на Балкан Небойша Кнежевич.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Мартин Сотиров и Родни Първис показаха точен мерник от средно разстояние, като двамата отбелязаха първите точки за съответните си отбори, за да направят резултата 2:2 след минута и половина игра в първата четвърт. Сотиров продължаваше да тормози гостите с първата си тройка в мача, а след това заради проблеми с часовника играта бе спряна за няколко минути. След паузата ботевградчани все още бяха напред при 7:4, а Сотиров нямаше намерение да спира да стреля след силния си старт. Американското дуо на плевенчани в лицето на Първис и Занна обаче помогна на своя тим да сътвори пълен обрат при 7:9 след страхотна тройка на гарда през ръка. Константин Тошков също влезе в реализаторската листа на гостите в мача, като и той вече имаше една тройка срещу името си за 7:12 в полза на Спартак. Дори и прекъсването не попречи на символичните гости да действат супер активно в защита и те увеличиха дистанцията до седем точки при 7:14. Нито един защитник на Спартак обаче нямаше какво да направи срещу Сотиров, който вече бе вкарал 9 от първите 11 точки на своя тим при 11:14. От другата страна Първис отбеляза още една тройка, но плевенчани пропуснаха добра възможност да задържат своята преднина и вместо това Балкан намали дистанцията до само две точки при 15:17, след като се възползва от голяма грешка на Брайънт Томас. „Зелените“ изиграха лошо последните си две нападения за периода, а Николай Стоянов възстанови петточковата разлика при 15:20 в полза на Спартак.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Изненадващо или не, центърът Ерик Адамс стана вторият играч на Балкан след Мартин Сотиров, който вкара тройка в мача, за да намали дистанцията до две точки при 20:22. Плевенчани обаче имаха отговор и на това действие на своя опонент, като Цветомир Чернокожев върна успешния шут отдалеч от другата страна за 20:25. Момчетата на Любомир Минчев увеличиха процента си от тройката до 50% след страхотна стрелба на Алекс Ломакс в последните секунди на нападението на неговия отбор – 21:28. „Зелените“ започнаха да играят все по-агресивно и изкарваха доста нарушения на своя съперник, като още преди преполовяването на втората четвърт плевенчани вече бяха в „бонус“-а. Благодарение на добри стрелби от наказателната линия Балкан направи резултата 24:28, като след това същата дистанция се запази на таблото при 26:30. След като Димитър Димитров отбеляза за 28:30 двата отбора редуваха неуспешни нападения, като сушата без кош надхвърли две минути. Балкан пък остана без центъра си Адамс до края на полувремето, тъй като той извърши третия си фал. Малко след това Майкъл Диксън възстанови равенството при 30:30, но Константин Тошков сложи край на неубедителните атаки на двата тима с тройка за 30:33. Спартак завърши първото полувреме със 7/15 стрелба от тройката, но самата половина приключи с точна стрелба отдалеч на Димитър Димитров за 35:36.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Второто полувреме започна обещаващо – първо Йордан Минчев донесе аванс на Балкан за 37:36, а след това Родни Първис започна да раздава правосъдие от далечна дистанция и наниза две поредни тройки за 37:42 в полза на Спартак. Символичните гости в срещата така и не можаха да задържат преднината си и Балкан записа минисерия от четири поредни точки, с която за пореден път се доближи на само точка от своя опонент при 41:42. Впоследствие тимът на Небойша Кнежевич пропиля няколко шанс да дръпне с аванс, като вместо това бе наказан от фурията Първис – 41:45. Плевенчани отново се пропукаха и позволиха на Йордан Минчев да се разходи до коша и да направи резултата 45:45 в средата на третия период. Играта на серии продължи с такава и на отбора на Спартак, който отбеляза шест поредни точки и така изведе спартаклии напред при 45:51. Първис можеше да реализира тройка и да направи разликата девет точки, но той не можа да намери целта и сега бе ред на Балкан да търси скъсяването на разликата, което се и случи след поредицата от нарушения от страна на Спартак – 50:51 към края на третата четвърт. Талиб Занна реализира късметлийска тройка за 50:54 в полза на Спартак, като до края на периода повече точки нямаше и плевенчани влязоха във финалния период с четири аванс.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Последната четвърт започна с доста накъсвания, при които се използва видеопреглеждане за притежание, а освен това Балкан извърши и бързи два фала. Първис пък нямаше намерение да спира снарядите си към коша на ботевградчани и бе точен за 50:57 с шестата си тройка в мача. В следващите минути темпото се вдигна, но заедно с това разликата се запази и Спартак продължаваше да е лидер в резултата при 55:62 в своя полза. Йордан Минчев скъси две точки от изоставането на „зелените“ с хубав пробив за 57:62, но шампионите в първенството се нуждаеха от поредица от успешни защити, за да си спечели нова възможност да обърне резултата. След като Димитър Димитров извърши нарушение в нападение, той си „спечели“ и техническо нарушение, като така той и Ерик Адамс вече бяха с по четири фала при преполовяването на четвъртата част. Първис пък пропусна техническото, но след това изригна с невероятна тройка за 57:65. Четири минути преди края на финалната четвърт разликата стана двуцифрена при 57:67, а Първис отбеляза своята точка №30 в мача. Димитров излезе от мача с пет фала, Балкан бе 3/21 от тройката и 12/22 от наказателната линия, като мечтите на „зелените“ да играят на финал постепенно угасваха. Спартак пък вече можеше да ликува след кош и фал на Брайънт Томас за 57:71. До края мачът се доиграваше, а плевенчани завършиха срещата с 15/28 стрелба от тройката.

Родни Първис поведе колоната за Спартак с 30 точки при 7/13 стрелба от тройката за коефициент от 26. Константин Тошков реализира още 12 точки при 4/5 стрелба от далечна разстояние, а Алекс Ломакс прибави 11 точки.

Йордан Минчев бе най-добър за Балкан с 14 точки и 12 борби. Мартин Сотиров и Майкъл Диксън отбелязаха по още 11 точки.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

БАЛКАН: Сюприйм Хана, Илиян Пищиков, Мартин Сотиров, Йордан Минчев, Димитър Димитров

СПАРТАК ПЛЕВЕН: Константин Тошков, Родни Първис, Джулиен Люис, Цветомир Чернокожев, Талиб Занна

Източник: sportal.bg

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

13-годишно момче пострада след сбиване в Шуменско

13-годишно момче пострада след сбиване в село Габрица, община...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img