https://www.gerb.bg/bg

Служителите в затворите искат нови заплати, но и нови стандарти за работа

След приключване на работата на една от работните групи, създадени със заповед на министъра на правосъдието, представителите на Синдиката на служителите в затворите (ССЗБ) в България са провели двустранна среща с министър Надежда Йорданова, в която е потвърдено участието на организацията в протеста на 20-ти февруари в подкрепа на поставените искания на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), като за изяснени мотивите за участието на синдиката в протестните действия, съобщават от ССЗБ. От синдиката заявяват, че подкрепата им за протеста няма политически подтекст, а продължение на социалния диалог за поставените искания за увеличение на основните заплати и допълнителните плащания в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“, съобразно инфлацията и за гарантиране на икономическата и социална стабилност на служителите.

На срещата е обсъдена позицията на организацията за равностойно третиране на служителите със специален статут по Закона МВР, както и предложенията на синдиката да се работи в ясно очертана посока за трайно решаване на проблема със системната необходимост от преодоляване на разлики в заплащането на служителите в различните министерства на сектор „Сигурност“.

Министерството на правосъдието е поело ангажимент за изготвяне на Наредба за стандарти за охрана и сигурност след анализ, който да установи критерии в структурите на дирекциите „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“, при съобразяване със становищата на синдикалните организации. Ведомството е обещало и да бъдат приети европейски стандарти, които да способстват улесняването на процесите за щатно обезпечаване и цялостна реформа.

Преди това в Министерството на правосъдието се е проведело заседание на работна група за изготвяне на проект на наредба, с която да се определи твърдо фиксиран размер на сумите за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в дирекциите „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“, като промени практиката да се определя сума за допълнително възнаграждение в случаите на реализирана икономия и съобразно размера на икономията. ССЗБ инициира това изменение и работи в тази насока от 2016 г. В продължение на пет години процесът е бил възпрепятстван от различни представители на институцията, но настоящото ръководство на министерството се е ангажирало наредбата да получи реализация и ресурсно обезпечаване.

Припомняме, че днес около 300 служители на пожарната излязоха на протест в София с искане за увеличение на заплатите с 20% и срещу обособяването на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ като самостоятелна структура извън МВР. Още през януари първо СФСМВР обяви протестна готовност, а по-късно към идеята се присъединиха ССЗБ и синдикат „Огнеборец“. През седмицата се проведе среща със синдикатите в МВР в Министерски съвет, а вчера политиката по доходите в силовото ведомство бе обсъдена и на извънредно заседание на Съвета за социално партньорство. Синдикатите приемат като положително началото на диалог по поставените от тях проблеми, но за момента не се отказват от протестните си действия, като протест на полицаите е предвиден за утре.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg