Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Сигнал до News24sofia.eu: Тези банкомати „жилят“ здраво – 10 % комисиона или абсурден курс

Банкоматите на Euronet не работят само в България, а в цяла Източна Европа и навсякъде процедират по еднакъв начин

Епохата на чейчанджиите-измамници може и да е в история, но сега те са заменени от банкомати, които „жилят” брутално всеки клиенти, сигнализират читатели на Информационна агенция News24sofia.eu.

Подобни АТМ устройства от тази година са по родното Черноморие.

Засега получихме три сигнала, че са разположени на 7 места в Слънчев бряг, в Стария град на Несебър и Варна.крипто новини

Българинът Марио Куцев, който от години живее в Нидерландия, е бил на кратка почивка в Несебър, е един от „изгорелите”. Той е опитал да изтегли 800 лева от банкомат в Стария град. Сметката в дебитната му карта била в евро, а при превалутирането му е предложен шокиращия курс от 1,7374 лева (при 1,9558 лева за евро по централния курс), отделно е и комисионната за тегленето и по този начин за 800 лева кеш, които е искал да изтегли на място са му взели картата 464,88 евро (909 лева по централния курс на БНБ, б.а.). Веднъж той се е набутал без да усети, но вторият път е заснел с телефона си цялата транзакция.

„Юронет Сървисис“ е собственост на регистрираната в Нидерландия „И Еф Ти Сървисис Холдинг Б. В.“. Управителите ѝ са трима чуждестранни граждани – от Гърция, Унгария и САЩ, показа проверка на News24sofia.eu.

Противно на очакванията те работят на този принцип не само в България, а в много страни от Източна и Централна Европа.

В туристическите форуми още от миналата година се алармира за този проблем. Устройствата са така програмирани, че да ти предлагат за теглене само абсурдно големи суми – за да е по-голяма комисионната. Менюто е сложно и не всеки може да се оперира лесно. Повечето избират най-малката възможна сума от базовите иконки, която обикновено е няколкостотин евро.

След като посочите сумата, която искате да теглите, устройството ви предлага да конвентирате парите си към местната валута. При 99 % от банкоматите това се прави автоматично, заради това и много от клиентите приемат информацията формално и директно дават съгласието си.

Минута по-късно разбират, че са жестоко измамени.

Ако случайно се усетиш и решиш да откажеш курса, започват да изскачат диалогови прозорци, които те питат дали наистина си сигурен, че анулираш сделката и те предупреждават има риск за парите ти. Някои устройства ти предлагат обичайния курс за превалутиране, но след това таксуват със сериозна комисиона, която достига до 10 % от сумата.

Подобни банкомати има в Гърция, Чехия, Унгария, Полша и Румъния. Според туристи в полския Краков буквално не съществували други АТМ устройства, освен тези на Euronet, показа проверка на News24sofia.eu.

Компанията се води „доставчик на електронни услуги” и минава по ръба на закона във всички държави.

Оказа се, че е и в България няма кой да ги санкционира.

От НАП казват пред репортер на News24sofiae.eu, че в случая не става въпрос за обмен на валута в наличност и казусът не е от тяхната компетенция.

От Българската народна банка са категорични пред News24sofia.eu, че още миналата година са направили анализ за дейността на оператора заради сигнал от Банско и „всичко било законно”.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Португалският президент предлага репарации за колониалните престъпления

Президентът Марсело Ребелу де Соуса каза в събота, че...

Валери Жаблянов повежда „Левицата“ към ЕП

"Левицата" постави начело на евролистата Валери Жаблянов. Това съобщипред медиите...

Обявиха тридневен национален траур в Чили

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен национален траур...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img