Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шотландия обмисля да разреши асистираното самоубийство

Снимка: Stock

Парламентът на Шотландия разглежда законодателство, което би позволило на живеещите в страната с неизлечимо заболяване да сложат край на живота си, съобщава „Ройтерс“.

Проучване на общественото мнение показва, че тази политика се подкрепя от по-голямата част от населението.

Ако законодателството бъде прието, Шотландия ще се присъедини към други страни, като Швейцария, Канада, Нова Зеландия, Австрия и Еквадор, в които е разрешена асистираната смърт при определени обстоятелства.

Законопроектът за асистирано самоубийство на неизлечимо болни възрастни (Шотландия) ще даде на умствено способни пълнолетни лица, диагностицирани със заболяване в краен стадий, правото да сложат край на живота си.

В него са заложени гаранции като независими оценки от двама лекари и 14-дневен период на размисъл. Ще има и изискване желаещите асистирана смърт да са живели в Шотландия поне една година.

Те ще трябва сами да прилагат веществото, което ще сложи край на живота им.

Планът беше представен в законопроект от Лиъм МакАртър, член на либералдемократите в шотландския парламент. Тази седмица той заяви, че е „абсолютно убеден„, че законодателството ще бъде прието, защото има нарастваща обществена подкрепа за тази мярка.

Проучване на Dignity in Dying („Достойнство в смъртта“), която води кампании в полза на легализирането на мярката, сочи, че над 3/4 от шотландците подкрепят тази политика.

Противниците на законодателството заявиха, че проучването не отразява промяната в нагласите след излагане на рисковете.

Гласуване на законодателството в децентрализирания парламент на Шотландия ще се проведе най-рано след няколко месеца.

Полуавтономното правителство на Шотландия, което има контрол върху области като здравеопазване, образование и някои данъци, в миналото се е различавало в политиката от трите други страни в Обединеното кралство – Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Шотландия създаде първата във Великобритания официална стая за употреба на наркотици под наблюдение в опит да намали инфекциозните заболявания и свръхдозите.

Лидерът на британските лейбъристи Кийр Стармър, който според социологическите проучвания ще бъде следващият министър-председател, заяви, че иска асистираната смърт да бъде узаконена след следващите избори.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

Трагедия с мигранти край Джибути

Шестнадесет потенциални мигранти загинаха, а други 28 са в...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img