https://www.gerb.bg/bg

Сенчеста фирма ще държи продажбата на билети в София, сигнализират от ДБ

Фирмата „Компютър нет сървисис“, в която 74% от собствеността е собственост на гръцки гражданин – Орфанидис Христос Димитриос, ще поеме под контрол цялата билетна система в целия градски транспорт в София. Към момента наземният транспорт функционира с една система, поддържана от 2018 година именно от въпросната компания, а метрото – с друга.

В градския транспорт в София на година се завъртат приблизително около 200 милиона лева, които са приходи от продажбата на билети и карти или дотацията от държавата. 1/3 от тези пари са от метрото, а 2/3 – от наземния транспорт, като има две тикет системи – тази на Центъра за градска мобилност и тази на Метрополитена. Това, което сега предлагат общинските съветници от ГЕРБ, ВМРО и „Спаси София“ е да отпадне системата на метрото и да бъде използвана само тази на ЦГМ. Какъв е проблемът? Проблемът е, че тази система е с неясен собственик, не е ясно къде отиват парите. Одит на тази система никога не е правен и не знаем къде отиват парите„, обобщи проблема Симеон Ставрев, общински съветник от „Демократична България“.

Общинските съветници проучили профила на въпросния гръцки гражданин, като намерили профила му във „Фейсбук“, където той в профила си декларирал, че е собственик на въпросната фирма. Родом бил от град Верия.

Това е град с 40-хилядно население. И тук възниква въпросът – как човек, който никога не сме виждали, от град, в който по всяка вероятност няма никакъв градски транспорт, управлява сложен IT бизнес с много софтуер и хардуер и с много ежедневни транзакции в България. Този човек въобще не може да попадне в този профил. Другото съмнително нещо е как тази фирма печели тази обществена поръчка. Тя печели конкурса през юли 2018 година, като към този момент има един служител. В този момент тази фирма не покрива и минималните изисквания за финансово обезпечение от 30 милиона лева„, добави Ставрев.

Освен това – „Компютър нет сървисис“ не разполагали дори и с необходимия хардуер, за да извършват дейността си, като наемат за доставчик турска фирма, която им осигурява техника.

А защо ДБ не са сигнализирали досега за въпросната фирма с гръцки собственик, която работи с Центъра за градска мобилност от 2018 година насам? Сега са попаднали на тези документи и съмнителни факти, уточни общинският съветник.

Макар и непряко, представителите на ДБ съзряха и сянката на ГЕРБ зад казуса.

В медиите излязоха официални документи от Търговския регистър, които показват, че в тази фирма работят лица, като едно от тях е синът на бивш общински съветник от ГЕРБ. Бившият общински съветник се казва Иво Тонев. Мисля, че това отговаря на въпроса„, влезе в конкретика представителят на опозицията в Столичния общински съвет.

ДБ не са против промяната в тикет системата, но следвало да се направи пълен и независим одит, добави от своя страна Иво Божков, също общински съветник от ДБ. „По никакъв начин не искаме да провалим въвеждането на тази нова тикет система. Нашето притеснение е къде ще отиде паричния поток и дали ще е 100% отчетен. Не искаме да провалим тикет системата, искаме тя да е перфектна.“

/снимка: БГНЕС

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Д-р Ивайло Ценков пред News24sofia.eu: Високото кръвно е масов убиец, който тихо убива (ИНТЕРВЮ)

Повече за усложненията, за превенцията и защо наричат хипертонията "тихия убиец" споделя в интервю за News24sofia.eu д-р Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ " Св. Екатерина"

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg