https://www.gerb.bg/bg

САЩ санкционира златодобивни компании, свързани с „Вагнер“

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

САЩ наложи санкции на четири фирми и едно физическо лице, свързани с ЧВК „Вагнер“, информира Асошиейтед прес. Санкциите от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите са насочени към субекти в Централноафриканската република, Обединените арабски емирства и Русия, свързани с Вагнер и нейния основател Евгений Пригожин.

Санкциите нямат пряка връзка с бунта от миналата седмица. Преди това САЩ са налагали многократни санкции срещу Пригожин и групата Вагнер, включително за опит за намеси в изборите в САЩ през 2016 г.

Санкциите са насочени срещу две минни фирми, базирани в Централноафриканската република, руска компания Русия за продажби на злато и компания в Дубай, съдействала си тясно с другите санкционирани обекти. САЩ санкционираха и Андрей Иванов, руски изпълнителен директор на Вагнер. Според министерството на финансите Иванов е работил с малийски правителствени служители по оръжейни сделки, минни проекти и други дейности на Вагнер в Мали.

Министерството на финансите подчертава, че санкционираните фирми са участвали в незаконни сделки със злато, за да финансират ЧВК „Вагнер“ , за да може тя да поддържа и разширява въоръжените си сили в Украйна и Африка.

Вагнер финансира бруталните си операции отчасти чрез експлоатация на природни ресурси в страни като Централноафриканската република и Мали. Съединените щати ще продължат да се насочват към потоците от приходи на Вагнер, за да влошат нейната експанзия и насилие в Африка, Украйна и навсякъде другаде, посочи Брайън Е. Нелсън, заместник-секретар по тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите.

По-рано Министерството на финансите посочи Обединените арабски емирства, ключов стратегически партньор на Съединените щати в Близкия изток, като „държава на фокус“, тъй като се твърди, че служат като център за нарушаване на руските санкции. Оценка от 2020 г. на Агенцията за военно разузнаване на САЩ установи, че ОАЕ може да служат като източник на финансиране за Вагнер. Представители на емирството отричат ​​обвиненията.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

Италианската полиция разкри измамна схема с данъчни кредити

Италианската полиция разкри измама за милиарди евро за получаване...

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Украйна ударно внася ток от пет европейски страни

Украйна планира рекорден внос на електроенергия от пет европейски...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg