Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ и Япония предоговарят ключов договор

Снимка: Stock

Съединените щати и Япония планират значително актуализиране на Договора за взаимна отбрана, подписан през 1960 г., за да се противопоставят на Китай. Това съобщи Financial Times (FT), като се позовава на информирани източници.

Според тях президентът Джо Байдън и министър-председателят Фумио Кишида ще обявят на 10 април планове за преструктуриране на военното командване на САЩ в Япония с цел засилване на оперативното планиране и ученията между страните.

FT отбелязва, че съюзниците искат да засилят връзките си в областта на сигурността, за да отговорят на нарастващата заплаха от Китай„.

Това ще изисква от техните военни да си сътрудничат и да планират по-ефективно, особено в условията на криза като конфликта в Тайван„, се казва в статията.

Рейчи Орики, бивш началник на Обединения щаб на японските сили за самоотбрана, обяснява пред вестника, че е необходимо да се назначи по-висш американски офицер в Япония, тъй като именно САЩ поемат основната роля в регионалната отбрана.

Това  изпраща сигнал към Китай и Северна Корея, а от гледна точка на възпирането е логично да се каже, че САЩ ще укрепят командната структура в Япония„, каза Орики.

Според вестника може да се разгледа и възможността за модернизиране на формированията на въоръжените сили на САЩ, разположени в Япония.

Японско-американският договор за взаимно сътрудничество и сигурност (Договор за взаимна отбрана), подписан през 1960 г., преразглежда и заменя по-ранната версия на Договора за сигурност от 1951 г., който е подписан в един и същи ден с мирния договор от Сан Франциско. Всъщност договор за американско-японски военно-политически съюз, той също така задължава Япония да позволи на САЩ да разположи свои военни бази и всякакъв контингент от въоръжени сили в страната.

Договорът от 1960 г. включваше членове, определящи задълженията за взаимна отбрана и изискващи САЩ да информират предварително Токио, преди да разположат свои сили. Заличен е и член, който разрешава намесата на САЩ във вътрешните работи на Япония.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img