https://www.gerb.bg/bg

Сърбия пуска от 1 януари коли с косовска регистрация

Снимка: iStock

Сръбското правителство реши да разреши свободното движение на всички превозни средства от Косово и Метохия. Решението влиза в сила от 1 януари. Това съобщи ръководителят на правителствената служба за Косово и Метохия Петър Петкович, цитиран от Танюг.

Разрешението е изключително от практически съображения и има за цел да улесни положението на хората и да им позволи свобода на движение. Не може да се тълкува като признаване на едностранно обявената независимост на т.нар. Косово„, уточни той. Не сме преминали червените линии в защитата на националната цялост и суверенитет, каза той. На същата сесия беше взето и решение границите да не се преминават и то е задължително за всички, каза той„, каза той.

Петкович каза, че това е важно решение, което показва ясно и недвусмислено, че няма признаване на така нареченото Косово или членство за него в ООН и организации и агенции от системата на ООН.

Подобно на документите за самоличност, разрешени преди година, регистрационните табели, чието използване сме разрешили, не са символ на държавност„, каза Петкович, добавяйки, че например регистрационните табели в Хонконг се различават от тези в континентален Китай.

Той даде и пример с Италия, където различните региони използват различни номера.

Припомняме, че от средата на декемри Косово глобява за сръбски номера на колите. Собствениците на такива номера трябваше да получат косовски. Местната полиция започна да премахва номера, да лишава шофьорите от книжките им и да ги глобява със 150 евро.

Косовските власти отказаха да подновят разрешението за използване на сръбски номера, след като в края на ноември удължиха валидността с 15 дни.

Първоначално властите в Прищина взеха решение за пререгистрация на регистрационните номера миналото лято, след което започнаха протести в региона, в резултат на което изпълнението на това решение беше отложено.

Напрежението между държавите в последните месеци отново ескалира и номерата на колите беше само една от причините.

Евродепутатите през октомври осъдиха решително политиката на Сърбия спрямо Косово като „много опасна„, подчертавайки сериозните последици от насилието, извършено от сръбски паравоенни сили в село Банска на 24 септември 2023 г.

Напрежението между Белград и Прищина се повиши от 24 септември, когато косовската полиция близо до село Банска в Северно Косово влезе в битка с около 30 въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбски православен манастир. Убити бяха трима нападатели и един полицай.

ЕС през юли прие мерки срещу Косово поради непредприемането на действия за деескалация на ситуацията в северната част на Косово, като косовските институции и правителството бяха уведомени за това на 28 юни.

Прищина забрани по-рано през годината и внос на сръбски стоки.

Неманя Старович, държавен секретар в Министерството на отбраната на Сърбия, заяви през юни, че премиерът на Косово Албин Курти нарушава множество споразумения.

Този ход е насочен срещу сърбите, живеещи в северната част на Косово, които надлежно получават всички основни хранителни и медицински консумативи от Сърбия. Ако бъде приложена, такава незаконна мярка може да доведе до хуманитарна катастрофа„, каза Старович.

Той описа решението като „налагане на пълна окупация на региона„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на Алексей Петров

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg