Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Сарафов и Илиана Кирилова хвалят СРП за добрата работа

Снимка: (архив) БГНЕС

Изпълняващият функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура Светлана Димитрова представи доклада за дейността на прокуратурата през 2023 г. На събитието присъстваха заместник-административният ръководител на Апелативна прокуратура-София Емилия Русинова, административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, нейният заместник Десислава Петрова, председателят на Софийски районен съд Александър Ангелов, директорът на СДВР Любомир Николов, началникът на отдел „Разследване“ към СДВР Никола Станчев, както и прокурори от СРП.

Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати поздравителен адрес. Той посочва, че има ясен и обективен поглед върху работата на прокуратурата. Сарафов изтъква, че прокурорите от СРП работят при изключително висока ежедневна натовареност. Обвинител номер едно е убеден, че след турбулентната последна година за СРП ведомството отново ще заеме достойно място в структурата на институцията.

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова посочи, че независимо от всичко, което се случи в СРП, резултатите говорят, че тук работят хора, които умеят да се справят със задълженията си и да не се подават на натиск от медиите и обществото.

Шефът на СРП отбеляза, че през 2023 г. в Софийска районна прокуратура са наблюдавани 47 525 преписки, което е с 2530 повече от миналата година, когато са били 39 221. Отчетен е значителен ръст и на наблюдаваните наказателни производства, които за 2023 г. са 60 467, докато за 2022 г. са били 47 029.

Същевременно е констатирано увеличение с близо 58% спрямо предходните отчетно периоди, по отношение броя на наблюдаваните бързи производства, като за 2023г. те са 3210, при 2032 за 2022г. и 2019 броя за 2021г. Прокурор Димитрова посочи, че внесените в съда през 2023 г. досъдебни производства са 2503 срещу 2662 лица, обвинителните актове са 1751, като с тях са предадени на съд 1868 лица.

СРП отчита ръст с 27,63%, на внесените в съда искания за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, като за 2023 г. те са 790, а от тях са уважени от съда 76,33%.

Димитрова заяви, че през изминалата година са разгледани и решени от съда общо 2828 наказателни дела по внесени от СРП актове, постановени са общо 2325 осъдителни и санкционни решения, което е с повече 2,81% в сравнение с миналата година. Запазва се високото ниво на осъдените и санкционираните лица, които през 2023 г. са общо 2564. Лицата, спрямо които е определено и наложено наказание лишаване от свобода представляват 67% от общия брой осъдени и санкционирани лица, показват още данните от отчетния доклад. Данните за натовареността на прокурорите в Софийска районна прокуратура показват увеличение с 29,76 % спрямо 2022 година.

Ръководителят на СРП очерта и приоритетите на прокуратурата за 2024 г. По думите й ведомството ще продължи активно да работи с цел противодействие на нарастващата престъпност и в защита на сигурността, правата и интересите на българските граждани.

Тя заяви, че предвид нарастващата тенденция във връзка с миграционния натиск и престъпленията, причинени от шофьори, управляващи моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, през 2024 г. те ще бъдат сред основните приоритети на СРП. Противодействието на престъпленията, свързани с посегателства върху личността и битовата престъпност, на кражбите и престъпленията, свързани с хулиганските прояви, с антисемитизъм, проповядване на фашистка идеология и домашното насилие също се нареждат сред основните цели на СРП, допълни Димитрова.

Софийска районна прокуратура цели да работи в пълно взаимодействие с органите на МВР, за да бъдат покрити очакванията на българските граждани за противодействие на престъпността и за защита на сигурността, каза още тя.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иван Таков: Обединението в БСП е шанс България да се измъкне от цикъла на сглобките

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Кола се заби в багер в София

Шофьорът на автомобила е в "Пирогов"

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img