https://www.gerb.bg/bg

С чествания в цялата страна отбелязваме 144 години от Освобождението на България

С чествания в цялата страна днес отбелязваме 144-та годишнина от Освобождението на България. 

На 3 март 1878г е подписан Санстефанският прелиминарен(предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

С него окончателно се слага край на османското робство. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския идеал.

В София от 11:00 ч. президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

От 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18:40 ч. държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министър-председателят Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители ще участват в тържественото честване на връх Шипка.

От 10:00 ч., с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще бъдат отслужени Панихида и Молебен по повод Освобождението на България от османско владичество в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В същото време, ръководството на Националния военноисторически музей обяви на 28 февруари, че в знак на солидарност към украинския народ, музеят няма да работи днес. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg