https://www.gerb.bg/bg

Руски „миротворци“ разстрелваха протестиращи в Алмати, разказва активист

Снимка: архив ЕПА/News24sofia.eu

Военните, които разстрелваха демонстрантите на централния площад в Алмати, са руснаци, влезли в Казахстан като „миротворци“, разказва активист на протестите пред изданието „Сибирь.Реалии“.

По думите на правозащитника Мейрхан Абдуманапов – един от неформалните лидери на протестиращите, военните са били без опознавателни знаци, облечени изцяло в черно и са говорели само на руски. Той разказва хронологично какво се е случило на 6 януари.

От девет сутринта до шест и половина вечерта всичко беше спокойно. През деня в лагера (на протестиращите – б.р) започнаха да идват съобщения: „Разотивайте се. В града пристигна подкрепление: руски войски и части на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) – беларуски, армeнски и още някакви, те ще използват сила.“ – посочва активистът.

По думите на Абдуманапов, само на него с подобен съвет са се обадили петима души и всеки е твърдял, че информацията е „от достоверни източници“: „Тази вечер или утре ще стрелят на месо.“

Протестиращите на Площада на републиката приели информацията „за осведомяване“, но повечето от тях не повярвали. Някои активисти все пак се оттеглили заедно с хората, които водели със себе си. „Когато се стъмни, в 18:30 или 18:40, на площада действително се появиха бронетранспортьори с картечници. Първо от източната, после и от западната страна. Започнаха да стрелят на месо. Хората се разпръснаха, видях, че някои паднаха.“ – разказва активистът.

Той е лично е видял седем души, пронизани от куршуми: „Един ранен в ръката, друг в главата. Успяхме да изведем двама ранени, другите не. Две момичета, съвсем млади, и един младеж вече не показваха признаци на живот. Още един възрастен, тежък, жив – опитах се да го вдигна, но не успях…“

Абдуманапов подчертава, че военните, които разговаряли с протестиращите сутринта, се обръщали към тях на казахски, а тези, които пристигнали вечерта – само на руски.

Войниците се обръщаха само на руски, при това със заплашителен тон: „Освободете площада, ще разстрелваме.“ Нито дума на казахски, от което се направихме извода, че това бяха руски войски. Както ни предупреждаваха през деня.“ – пояснява правозащитникът.

От 2 януари Казахстан е обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан – постът беше поет от Токаев.

Официалните власти определят протестиращите като „терористи“. През нощта срещу 5 януари президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, след разговор с президента на Русия Владимир Путин, заяви, че ще се обърне към страните от Организацията на Договора за колективна сигурност за помощ за „преодоляване на терористична заплаха“ в страната.

След това в Казахстан пристигнаха руски военни сили, водени от генерал Андрей Сердюков, който през 2014 г. организира военната операция по окупацията на Крим.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg