https://www.gerb.bg/bg

Русия копира Третия райх – дрогирани руски войници се бият в Украйна

Снимка: архив EPA

Руските военни копират Третия райх, докато бруталната им война в Украйна продължава, пише „Бизнес инсайдър“.

Според доклад на Royal United Service Institute, руските войници, които украинските войници срещат, често изглеждатпод въздействието на амфетамини или други наркотични вещества„, наблюдение, което различни украински войници са направили през последната година.

Но предполагаемите дрогирани руски войски в Украйна са само най-скорошната част от дългата глобална история на армии, които се стремят да подобрят представянето на армиите си на бойното поле с всякакви химически средства, които са необходими – тактика, използвана най-позорно от нацистка Германия по време на Втората световна война.

Норман Олер, автор на „Blitzed: Drugs in the Third Reich“, проучи редки архивни документи и разговаря със свидетели от първа ръка, за да аргументира тезата на книгата си от 2015 г.: „Тези лекарства – по-конкретно, фармацевтично хапче, подобно на съвременните метамфетамин — подхранва Третия райх и играе основна роля в светкавичния успех на германската армия в началото на войната в Европа„.

Наркотиците често играят роля„, каза Олер пред Insider за военновременната стратегия. „Но нацистите го издигнаха на друго ниво и наистина имаха успехи поради употребата на наркотици, които иначе вероятно не биха имали.“

Третият райх е подхранван отчасти от метамфетамини

„Чудодейното“ хапче метамфетамин, както го рекламира тогава нацистка Германия, е разработено в страната в края на 30-те години на миналия век и се появява на пазара като Pervitin, лекарство без рецепта, което бързо превзема нацията като буря. Малката доза, която е еквивалентна на около три милиграма съвременен метамфетамин, според Олер, правил хората по-бдителни и по-щастливи.

Первитин вече е популярен сред гражданското общество, когато д-р Ото Ранке, директор на Института за обща и отбранителна физиология, който е натоварен със задачата да подобри способностите на войниците в страната, започва да си представя какво може да направи лекарството за момчетата на Германия, тръгнали на война.

Лекарството намалява страха, повишава агресията, намалява нуждата от сън и подобрява изпълнението на прости задачи, установява Ранке. Много войници дори го носят сами, когато започва войната, коментира Олер.

Те казват, че така им е по-лесно да вършат работата си, убивайки хора или нахлувайки в чужда държава„, каза Олер пред Insider.

Войниците бяха снабдени с Первитин, тъй като лекарството издържа своя „първи истински военен тест„, когато Германия нахлу в Полша през 1939 г., според доклад на TIME. Бързото превземане в Полша циментира успеха на Первитин и въвежда нова форма на нацистка война, известна като блицкриг, която се характеризира с бързи, изненадващи и механизирани атаки срещу нищо неподозиращи вражески войски.

Това позволи на германската армия да направи блицкриг на Запад. Те нямаха нужда да спят, след като започнаха да атакуват“, каза Олер. „Те нахлуваха през Франция, Белгия и Холандия, без да се страхуват, без да спират, докато британските и френските войски спяха.“

Германската армия посочи Первитин като решаващ фактор в печелившата кампания, каза Олер и достави на войските си милиони хапчета преди атаката на армията срещу Съветския съюз. Но дори „вълшебното“ лекарство не може да спечели на Германия тази битка от 1941 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

За лятото ЕС мобилизира пожарникари срещу огнената стихия

Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските...

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg