https://www.gerb.bg/bg

Русия използва тероризма срещу Израел за вътрешна пропаганда (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив EPA

Знамето на израелското посолство в Москва е спуснато наполовина. Пред него има малък букет от сини и бели карамфили, отразяващи националните цветове на Израел и други цветя. Хората идват да изразят своите съболезнования за жертвите на терористичната атака на Хамас срещу Израел. Има спокойствие, въпреки че ги бавят за да им се проверяват документите. Подобно спокойствие цари и пред палестинската мисия в руската столица, пише „Дойче веле“.

Руслан Сюлейманов каза пред DW, че Русия традиционно поддържа добри отношения с Израел и Палестинската автономия.

Тези отношения все още се основават на доверие, въпреки атаката на Русия срещу Украйна и факта, че отношенията с Израел се влошиха„, каза руският експерт по Близкия изток, който живее в Азербайджан.

Той припомни опита на Русия да оправдае пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., като каза, че иска даденацифицирастраната. През май същата година руският външен министър Сергей Лавров отведе пропагандата още повече, като каза, че вярва, че „Хитлер има еврейска кръв“ и че някои „от най-лошите антисемити са евреи„, имайки предвид украинския президент Володимир Зеленски, който е евреин.

Неговият израелски колега по онова време, Яир Лапид, осъди изявлението, като каза, че е едновременно „непростимо и възмутително, както и ужасна историческа грешка„.

Сюлейманов каза, че нищо „непоправимо“ не се е случило след това с Израел.

Що се отнася до отношенията между Кремъл и палестинските служители, той каза, че напоследък има повече контакти и представители на Хамас идват по-често в Москва: „Последният път беше през март тази година„.

Той обаче изрази съмнение, че руското правителство е било информирано за плана на терористичната ислямистка организация да започне голяма атака срещу Израел.

Дори израелското военно разузнаване беше изненадано“, каза той. Въпреки това вероятно е имало някакви очаквания за такъв сценарий, ако не и в този мащаб.

Русия осъжда ескалацията

Елена Супонина, базиран в Москва политолог от Руския институт за стратегически изследвания, който е близък до Кремъл, също каза, че руското правителство вероятно не знае нищо. Тя добави, че Русия вероятно не е могла да направи много, за да го предотврати, тъй като има други приоритети, а именно на западната си граница с Украйна.

Но тя посочи, че Москва вероятно „полага усилия“ да играе координираща роля с арабските си партньори, по-специално Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар и Иран, въпреки че Кремъл няма да вземе страна или да направи нещо срещу „терористични дейности“.

Говорител на руското външно министерство осъди „рязката ескалация на палестинско-израелския конфликт„, като каза, че е „изключително обезпокоен“ от „спиралата на насилието“.

Призоваваме палестинската и израелската страна да приложат незабавно прекратяване на огъня, да се откажат от насилие и да проявят сдържаност„, каза говорителят Мария Захарова.

Прокремълските медии обвиняват Запада

В руските прокремълски медии се споделят три основни тези: че грешки на Запада са довели до ескалацията, че войните са станали норма и руснаците, които са отишли в Израел заради войната срещу Украйна, сега ще се върнат.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, се опияни от теорията, че Западът, по-специално САЩ, е отговорен за атаката на Хамас срещу Израел.

Той каза в канала си в Telegram, че САЩ са „решаващ играч“, правейки географска връзка с войната на Русия срещу Украйна.

Той посочи, че конфликтът в Близкия изток е това, с което „Вашингтон и неговите съюзници трябваше да се справят“. Вместо това „откачените“ трябваше да „се намесят, като помогнаха на неонацистите да разделят два народа (руснаци и украинци), които са близки един до друг„.

Сюлейманов отхвърли коментарите на Медведев: „Той е изключително далеч от реалността. Отдавна няма никакво влияние.“ Той обаче каза, че забележките наистина отразяват мнението на Кремъл, че Западът е склонен да провокира подобни конфликти, въпреки че това, добави Сюлейманов, е чиста теория на конспирацията и израелско-палестинският конфликт има съвсем различни корени.

Той обясни, че Кремъл ще спечели от ескалацията в Близкия изток. „Атаката е отвличане на вниманието от това, което руската армия прави в Украйна„, каза той, добавяйки, че ще бъде използвана като пропаганда за вътрешни цели, дори ако повечето руснаци вероятно не са много заинтересовани, като се има предвид, че е твърде далеч и твърде сложно.

Но не за всички, тъй като иначе нямаше да има цветя пред израелското посолство в Москва и нямаше да арестуват жена, която стоеше там с плакат с надпис „Не на терора!“

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Акция на ГДБОП в офис за бързи кредити „Хера кредит“, има няколко задържани (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ihq6SSYnGo Акция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони...

18-годишен прободе с нож тийнейджър в Кърджали и го прати в болница

16-годишно момче се озова в болница след кавга с...

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Двама пияни мъже заплашваха спешни медици във Ветово

Двама мъже са ругали и заплашвали медици в спешния...

И министрите минаха през матура с „Приказка за стълбата“

Премиерът Димитър Главчев започна днешното правителствено заседание с "Приказка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg