Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ройтерс: Какво знаем за афганистанския клон на „Ислямска държава“, ударил Москва

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ислямска държава“ – провинция Хорасан (ISIS-K) е регионален клон на салафитската джихадистка групировка Ислямска държава, действаща в Южна Централна Азия, предимно в Афганистан. ISIS-K се стреми да дестабилизира, свали и измести съществуващите правителства в историческия регион Хорасан с цел създаване на халифат в Южна и Централна Азия, управляван от стриктно тълкуване на ислямския Шериат, който те планират да разширят извън региона.

ISIS-K започна с изпращането на афганистански и пакистански бойци от свързаните с Ал-Кайда групи към сирийската гражданска война, които се върнаха в региона с инструкции и финансиране за набиране на бойци за клон на Ислямска държава в района на Хорасан. Традиционната база на власт на групировката започва и остава в Източен Афганистан по протежение по границата с Пакистан, набирайки се от бивши недоволни бойци и дисиденти на талибаните

Терминът „Хорасан“ се отнася до концепцията за Голям Хорасан, исторически източен регион на Иранското плато между Западна и Централна Азия. Хорасан за първи път е създаден като регион под персийската Сасанидска империя и се разширява под Омаядския халифат  Днес земите на района на Хорасан включват североизточен Иран , по-голямата част от Афганистан и южните райони на Централна Азия.

Групировката отбеляза спад на членовете си след достигането на своя връх около 2018 г., но Съединените щати все още гледат на групата като на продължаваща заплаха.

Генерал Майкъл Курила, командващ Централното командване на САЩ, каза пред Конгреса миналия март, че ISIS-K бързо развива способността да провежда „външни операции“ в Европа и Азия. Той прогнозира, че ще може да атакува интересите на САЩ и Запада извън Афганистан „само след шест месеца и с малко или никакво предупреждение„.

Атаките в самите САЩ са по-малко вероятни, каза той.

Съединените щати заявиха, че способността им да развиват разузнаване срещу екстремистки групи в Афганистан като ISIS-K е намалена след изтеглянето на американските войски от страната през 2021 г. Американската армия заяви, че може да види „широките контури“ на предстояща атака, но не и конкретни подробности, както преди.

ISIS-K има история на атаки, включително срещу джамии, във и извън Афганистан.

По-рано тази година САЩ прихванаха комуникации, потвърждаващи, че групата е извършила двойни атентати в Иран, които убиха близо 100 души.

През септември 2022 г. бойци на ISIS-K поеха отговорност за смъртоносния самоубийствен атентат в руското посолство в Кабул.

Групата е отговорна и за атака срещу международното летище в Кабул през 2021 г., при която загинаха 13 американски войници и десетки цивилни по време на хаотичната евакуация на САЩ от страната.

Според януарски доклад на ООН, усилията на талибаните да победят групировката доведоха до спад в броя на атаките в Афганистан. Атентатите обаче не спират.

В четвъртък „Ислямска държава“ пое отговорност за самоубийствен атентат пред банка в град Кандахар в Афганистан, при който убиха най-малко трима души и раниха 12, съобщи местната полиция.

Експерти казват, че групата се е противопоставила на руския президент Владимир Путин през последните години.

ISIS-K е фиксирана върху Русия през последните две години, като често критикува Путин в своята пропаганда„, каза Колин Кларк от Soufan Center, базирана в Ню Йорк изследователска група.

Майкъл Кугелман от базирания във Вашингтон Wilson Center каза, че ISIS-K „вижда Русия като съучастник в дейности, които редовно потискат мюсюлманите“.

Той добави, че групата също така включва редица бойци от Централна Азия със собствени оплаквания срещу Москва.

Русия постави под съмнение твърденията на Съединените щати, че групировката „Ислямска държава“ стои зад.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Литва също готова да помага на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст

Литовските власти обявиха готовността си да помогнат на Украйна...

Йотова се чуди защо постът на външния министър се обвързва с изборите зад граница

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като "странно" обвързването на поста...

Мъртви делфини стоят от няколко дни на плажа в Кранево

Граждани сигнализират за мъртви делфини на плажа в Кранево,...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img